Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marina americană este cu ochii pe o nouă bază de submarine care o va ajuta să urmărească flota submarină în creștere a Chinei
Articole online

Marina americană este cu ochii pe o nouă bază de submarine care o va ajuta să urmărească flota submarină în creștere a Chinei

submarin

Marina americană este cu ochii pe o nouă bază de submarine care o va ajuta să urmărească flota submarină în creștere a Chinei

În martie, președintele Joe Biden și omologii săi britanic și australian au anunțat un calendar pentru ca Australia să achiziționeze noi submarine cu propulsie nucleară, cumpărând mai întâi submarine construite în SUA la începutul anilor 2030 și primind apoi primele nave construite în Australia la începutul anilor 2040, potrivit Insider

Cu toate acestea, în următorii ani, submarinele americane și britanice vor vizita Australia mai frecvent și, începând cu 2027, aceste marine vor începe să își bazeze submarinele de atac – unul britanic și până la patru din SUA – la HMAS Stirling, o bază a marinei australiene din apropierea orașului Perth, pe coasta Oceanului Indian.

Denumite Submarine Rotational Forces-West, submarinele vor trece prin rotație prin HMAS Stirling, mai degrabă decât să fie alocate permanent, iar oficialii spun că prezența lor va contribui la dezvoltarea capacității și capabilității Australiei de a-și opera propriile submarine cu propulsie nucleară.

„Această forță de rotație va contribui la dezvoltarea capacității de administrare a Australiei”, a declarat un înalt oficial al administrației Biden înainte de anunțul din 13 martie. „De asemenea, va consolida descurajarea cu mai multe submarine americane și britanice în față în Indo-Pacific”.

Acordul AUKUS vine în contextul în care principalii rivali ai fiecărei țări – China și Rusia – își extind flotele de submarine și operațiunile în Pacific.

Rusia continuă să livreze noi submarine Flotei sale din Pacific, inclusiv două într-o singură zi în octombrie

Unul dintre acestea a fost cel mai recent dintre submarinele cu rachete ghidate din clasa Yasen, care îi îngrijorează pe comandanții americani deoarece capacitatea lor de a opera mai discret decât alte submarine rusești ar putea pune la încercare capacitatea Marinei americane de a le urmări.

Submarinele din clasa Yasen care operează în Atlantic și în Pacific reprezintă „o provocare cu două flancuri” pentru SUA, a declarat la începutul acestui an amiralul responsabil de Office of Naval Intelligence. Șeful Comandamentului de Nord al SUA, care este responsabil pentru America de Nord, a declarat în această primăvară că este „doar o chestiune de probabil un an sau doi” până când submarinele de clasă Yasen vor reprezenta „o amenințare persistentă” la adresa continentului american.

Submarinele chinezești nu sunt, în general, la fel de avansate ca cele rusești, dar marina sa a acordat „o mare prioritate” modernizării acestora, a declarat Departamentul american al Apărării în cel mai recent raport privind armata chineză, deși această flotă va „crește modest”, deoarece China se concentrează pe îmbunătățirea forței, adăugarea de noi tehnologii și extinderea șantierelor sale navale.

Cu toate acestea, forța submarină a Chinei a înregistrat evoluții notabile. Cele mai noi submarine diesel-electrice din clasa Yuan sunt silențioase, au sonare mai avansate și „ar putea fi destul de bune în războiul antisubmarin”, a declarat Bryan Clark, membru senior și director al Centrului pentru concepte și tehnologii de apărare de la Institutul Hudson.

Raportul Departamentului Apărării afirmă, de asemenea, că cele șase submarine balistice operaționale cu propulsie nucleară din clasa Jin ale Chinei probabil că efectuează deja „patrule de descurajare aproape continue pe mare”, un semn că forța submarină chineză continuă să își îmbunătățească capacitățile operaționale.

Șeful Comandamentului Strategic al SUA, care supraveghează forțele nucleare americane, a declarat în primăvara acestui an că aceste submarine din clasa Jin sunt înarmate cu noile rachete balistice JL-3 din a treia generație care pot ajunge în SUA din Marea Chinei de Sud, o premieră pentru submarinele chineze.

Prioritatea americană din Pacific

Douăzeci și cinci din cele 49 de submarine de atac ale marinei americane au baza în Pacific, potrivit contraamiralului Jeffrey Jablon, comandantul forței de submarine a Flotei americane din Pacific, iar marina a mutat unele dintre ele mai la vest. În noiembrie 2021, Jablon a anunțat că numărul submarinelor cu baza în Guam va crește de la două la cinci; cel de-al cincilea a sosit în martie 2022.

Jablon a anunțat, de asemenea, în noiembrie 2022, că Marina va crește investițiile în instalațiile de sprijin pentru submarine din Guam, pentru a-și extinde capacitatea operațională acolo.

La fel ca Guam, operarea din Australia ar plasa mai multe submarine mai aproape de Pacificul de Vest și ar permite acestor submarine să petreacă mai mult timp pe mare. Submarinele cu baza la Perth ar putea efectua desfășurări pe termen mai lung, operând în regiune timp de până la un an „spre deosebire de o desfășurare normală, care este de șase luni, în care petreci o lună în tranzit în ambele sensuri de pe coasta de vest a SUA și, practic, stai patru luni în stație”, a declarat Clark, fost ofițer de submarine al US Navy, pentru Insider.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola