Evenimentul Istoric > Articole online > Muniții antisubmarin din al Doilea Război Mondial au fost găsite în largul coastelor din Los Angeles
Articole online

Muniții antisubmarin din al Doilea Război Mondial au fost găsite în largul coastelor din Los Angeles

muniție, Los Angeles

Oceanografii care lucrează în largul coastei orașului Los Angeles, California, au descoperit că un sit despre care se credea anterior că găzduiește doar deșeuri chimice toxice a fost folosit și ca depozit de deșeuri de către armată, fiind localizate muniții din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Situate la o adâncime de aproximativ 800-1500 de metri sub suprafața apei, riscul pe care îl prezintă armamentul pentru mediul înconjurător rămâne neclar.

Printre munițiile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial descoperite în largul coastei Los Angeles se numără muniții antisubmarin – în special încărcături de adâncime Hedgehog și Mark 9 MOD 1 – și Mark 1. Identificarea lor vine în urma unui studiu sonar submarin din 2021 care a descoperit peste 25.000 de „obiecte asemănătoare unor butoaie” între coasta Californiei și insula Catalina.

Deși conținutul lor la momentul respectiv nu a fost identificat, se credea că acestea conțin substanțe chimice toxice

În încercarea de a înțelege mai bine la ce se uitau, echipa de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universității California San Diego s-a întors în zonă cu o cameră de mare adâncime de înaltă definiție și cu o tehnologie sonar avansată furnizată de Supervizorul de Salvare al Marinei SUA. Pe o perioadă de trei săptămâni, au capturat 300 de ore de filmare și au acoperit 135 de mile pătrate.

După ce au examinat imaginile și citirile sonarului, au reușit să identifice munițiile printre butoaiele scufundate și vechile vase de pescuit care împânzeau fundul mării.

În cadrul unui interviu acordat ziarului Los Angeles Times, Eric Terrill, directorul Laboratorului de fizică marină de la Scripps, care a condus studiul împreună cu cercetătoarea Sophia Merrifield, a declarat:

„Am început să găsim aceleași obiecte cu zecile, dacă nu cu sutele, în mod constant… De fapt, a fost nevoie de câteva zile pentru a înțelege cu adevărat ce vedeam pe fundul mării. Cine ar fi știut că, chiar în curtea noastră, cu cât cauți mai mult, cu atât găsești mai multe.”

Terrill și Merrifield cred că munițiile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial descoperite în largul coastei Los Angeles provin probabil de la Șantierul Naval Long Beach, care a întreținut și reparat navele Marinei SUA atât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât și în timpul Războiului din Coreea.

muniție, Los Angeles

Marina americană a confirmat despre munițiile din cel de-al Doilea Război Mondial

Marina americană a confirmat că „sunt probabil rezultatul practicilor de eliminare a munițiilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, care, pentru o vreme, nu au fost neobișnuite. Serviciul a adăugat că „eliminarea munițiilor pe mare în această locație a fost aprobată la acea vreme pentru a asigura o eliminare sigură atunci când navele militare se întorceau în porturile americane”.

Cei care cercetează zona și impactul dăunător al acestor deșeuri spun că cel mai recent studiu, dat publicității pe 5 ianuarie 2024, îi va ajuta să înțeleagă mai bine efectele depozitelor chimice de pe coasta californiană. În perioada anilor 1930-70, în zonă au fost aruncate substanțe precum DDT și produse secundare ale acestuia, pesticidul fiind interzis abia în 1972, când au fost furnizate tot mai multe dovezi care arătau cât de dăunător era pentru ecosisteme:

„Există o mulțime de neclarități în legătură cu modul în care DDT a ajuns efectiv la locul de depozitare: a fost sub formă de deșeuri containerizate sau a fost vorba de o depozitare în vrac? Ceea ce face acest lucru acum este să pregătească terenul pentru înțelegerea unei strategii îmbunătățite cu privire la modul de prelevare de probe și de înțelegere a impactului asupra mediului”, a declarat Terrill pentru KTLA 5.

Scriind în comunicatul de presă publicat de Scripps, David Valentine de la Universitatea California Santa Barbara, care a realizat un studiu în 2019 despre eliminarea DDT, a declarat:

„Constatările noastre preliminare ale analizei sedimentelor arată că aruncarea deșeurilor acide DDT a fost norma, că DDT a intrat imediat în mediul înconjurător și probabil că nu a fost în butoaie. Odată aruncat, DDT s-a răspândit pe fundul mării, extinzându-și amprenta cel puțin până la baza versantului Catalina.”

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a adăugat că majoritatea DDT-ului găsit în astfel de situri offshore a fost probabil eliminat prin „aruncare în vrac, mai degrabă decât prin butoaie containerizate”.

Descoperirea munițiilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost anunțată după ce o bombă de exercițiu din acea epocă a ajuns recent la țărm, în comitatul Santa Cruz, la aproximativ 340 de mile distanță de Los Angeles.

Oficialii din cadrul US Navy analizează în prezent modul în care să avanseze cel mai bine cu informațiile furnizate de echipa de cercetare de la Scripps, astfel încât să existe un risc minim atât pentru public, cât și pentru mediu.

Navă, Al Doilea Război Mondial

Registration

Aici iti poti reseta parola