O nouă atracție turistică
Până în prezent, minele și munițiile aflate pe fundul mării au împiedicat publicul să descopere acea zonă, însă acum, eforturile de a atrage turiștii în regiune a făcut ca scafandrii să aibă voie să viziteze cele 14 epave rămase în urma bătăliei din 1915-1916.
Epavele pot fi descoperite de cei care iubesc scufundările, a declarat Ismail Kasdemir, directorul zonei istorice Gallipoli, menționând că unele nave se aflau la adâncimea de 7 metri, în timp ce altele erau mult mai jos, precum HMS-ul Majestic al Marii Britanii care se afla între 18 și 29 de metri adâncime. Kasdemir a spus că cei care își doresc să descopere misterele din adâncurile mării pot oricând să se înscrie pentru o astfel de experiență.
Bătălia Gallipoli a rămas un moment de mândrie pentru Turcia, unde trupele susținute de forțele germane și austro-ungare au respins încercarea forțelor britanice de a prelua strâmtoarea, cu scopul de a deschide o cale spre Rusia și prin care puteau cuceri și Constantinopolul. Înfrângerea a devenit o pată neagră pentru Winston Churchill, cel care a lansat și supravegheat campania pentru a câștiga teren în fața Puterilor Centrale, care la acea vreme aveau o rezistență în zona de vest.
În fața unui incendiu puternic și a câmpurilor miniere subacvatice, mai multe nave britanice și franceze s-au scufundat în Dardanele în timpul unui atac naval asupra strâmtorii din martie 1915. În aprilie a urmat o invazie terestră care s-a dovedit la fel de nereușită deoarece forțele otomane au profitat de întârzierea de o lună pentru a-și consolida pozițiile.
Pierderea trupelor franceze și britanice
Până în ianuarie 1916, când forțele aliate s-au retras, ambele părți au suferit aproximativ 250.000 de pierderi umane, fiind vorba de peste 20.000 de soldați britanici și irlandezi care și-au pierdut viața în luptă. Începutul invaziei terestre a dus la pierderea a 11.000 de vieți în Gallipoli din partea armatelor din Australia și Noua Zeelandă.
Zona, cunoscută sub numele de Canakkale, a fost locul nenumăratelor războaie de-a lungul istoriei, care găzduiește în prezent rămășițele orașului istoric Troia, care a atras mulți turiști în ultimii zece ani.