Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Muzeul subacvatic își așteaptă turiștii. Epavele din Gallipoli pot fi explorate
Articole online

Muzeul subacvatic își așteaptă turiștii. Epavele din Gallipoli pot fi explorate

Epavele navelor britanice și franceze scufundate în timpul bătăliei pentru Gallipoli au fost transformate într-un muzeu subacvatic pentru scafandrii care vor să descopere misterele strâmtorii Dardanele.

O nouă atracție turistică

Până în prezent, minele și munițiile aflate pe fundul mării au împiedicat publicul să descopere acea zonă, însă acum, eforturile de a atrage turiștii în regiune a făcut ca scafandrii să aibă voie să viziteze cele 14 epave rămase în urma bătăliei din 1915-1916.

Epavele pot fi descoperite de cei care iubesc scufundările, a declarat Ismail Kasdemir, directorul zonei istorice Gallipoli, menționând că unele nave se aflau la adâncimea de 7 metri, în timp ce altele erau mult mai jos, precum HMS-ul Majestic al Marii Britanii care se afla între 18 și 29 de metri adâncime. Kasdemir a spus că cei care își doresc să descopere misterele din adâncurile mării pot oricând să se înscrie pentru o astfel de experiență.

Bătălia Gallipoli a rămas un moment de mândrie pentru Turcia, unde trupele susținute de forțele germane și austro-ungare au respins încercarea forțelor britanice de a prelua strâmtoarea, cu scopul de a deschide o cale spre Rusia și prin care puteau cuceri și Constantinopolul. Înfrângerea a devenit o pată neagră pentru Winston Churchill, cel care a lansat și supravegheat campania pentru a câștiga teren în fața Puterilor Centrale, care la acea vreme aveau o rezistență în zona de vest.

În fața unui incendiu puternic și a câmpurilor miniere subacvatice, mai multe nave britanice și franceze s-au scufundat în Dardanele în timpul unui atac naval asupra strâmtorii din martie 1915. În aprilie a urmat o invazie terestră care s-a dovedit la fel de nereușită deoarece forțele otomane au profitat de întârzierea de o lună pentru a-și consolida pozițiile.

Pierderea trupelor franceze și britanice

Până în ianuarie 1916, când forțele aliate s-au retras, ambele părți au suferit aproximativ 250.000 de pierderi umane, fiind vorba de peste 20.000 de soldați britanici și irlandezi care și-au pierdut viața în luptă. Începutul invaziei terestre a dus la pierderea a 11.000 de vieți în Gallipoli din partea armatelor din Australia și Noua Zeelandă.

Zona, cunoscută sub numele de Canakkale, a fost locul nenumăratelor războaie de-a lungul istoriei, care găzduiește în prezent rămășițele orașului istoric Troia, care a atras mulți turiști în ultimii zece ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola