Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Franța este la cuțite cu SUA, Australia şi Marea Britanie
Articole online

Franța este la cuțite cu SUA, Australia şi Marea Britanie

Parteneriatul a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro).

Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.

În acest context, ministrul de externe britanic Liz Truss a pledat în favoarea controversatului pact de securitate încheiat de Marea Britanie cu SUA şi Australia, într-un articol publicat în The Sunday Telegraph, citat de Agerpres.

„Libertăţile trebuie apărate”

Noua şefă a diplomaţiei britanice nu menţionează acest diferend cu Franţa, dar subliniază că acordul britanico-australiano-american, văzut ca o contrapondere la creşterea puterii militare chineze, vine să ilustreze angajamentul Londrei faţă de regiunea Indo-Pacific.

Truss asigură că Marea Britanie va fi întotdeauna o „susţinătoare de neînduplecat” a libertăţii şi a liberei iniţiative în lume, „însă libertăţile trebuie apărate”.

„De aceea ne construim în acelaşi timp legături puternice de securitate în întreaga lume”, explică ea.

Noul parteneriat demonstrează „hotărârea de neclintit” a celor trei de a-şi „apăra interesele şi a răspunde la practici incorecte şi gesturi rău-intenţionate”, mai scrie ministrul de externe britanic.

Pe de altă parte, șeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit sâmbătă despre „criza gravăă provocată de torpilarea unui uriaş contract de submarine franceze pentru Canberra, denunţând o „minciună (…), o duplicitate (… ), o pierdere majoră a încrederii” şi „un dispreţ” din partea aliaţilor Franţei.

Întrebat la jurnalul televizat al postului public France 2, Jean-Yves Le Drian a justificat rechemarea ambasadorilor francezi la Canberra şi Washington prin faptul că există „o criză gravă între noi”.

Registration

Aici iti poti reseta parola