Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Franța este la cuțite cu SUA, Australia şi Marea Britanie
Articole online

Franța este la cuțite cu SUA, Australia şi Marea Britanie

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Parteneriatul a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro).

Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.

În acest context, ministrul de externe britanic Liz Truss a pledat în favoarea controversatului pact de securitate încheiat de Marea Britanie cu SUA şi Australia, într-un articol publicat în The Sunday Telegraph, citat de Agerpres.

„Libertăţile trebuie apărate”

Noua şefă a diplomaţiei britanice nu menţionează acest diferend cu Franţa, dar subliniază că acordul britanico-australiano-american, văzut ca o contrapondere la creşterea puterii militare chineze, vine să ilustreze angajamentul Londrei faţă de regiunea Indo-Pacific.

Truss asigură că Marea Britanie va fi întotdeauna o „susţinătoare de neînduplecat” a libertăţii şi a liberei iniţiative în lume, „însă libertăţile trebuie apărate”.

„De aceea ne construim în acelaşi timp legături puternice de securitate în întreaga lume”, explică ea.

Noul parteneriat demonstrează „hotărârea de neclintit” a celor trei de a-şi „apăra interesele şi a răspunde la practici incorecte şi gesturi rău-intenţionate”, mai scrie ministrul de externe britanic.

Pe de altă parte, șeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit sâmbătă despre „criza gravăă provocată de torpilarea unui uriaş contract de submarine franceze pentru Canberra, denunţând o „minciună (…), o duplicitate (… ), o pierdere majoră a încrederii” şi „un dispreţ” din partea aliaţilor Franţei.

Întrebat la jurnalul televizat al postului public France 2, Jean-Yves Le Drian a justificat rechemarea ambasadorilor francezi la Canberra şi Washington prin faptul că există „o criză gravă între noi”.

Registration

Aici iti poti reseta parola