Munca copiilor, malnutriția și restricțiile din domeniul educației pun în pericol viitorul tinerilor afgani: „Nu este momentul potrivit pentru a uita de poporul afgan”
În condițiile în care munca forțată, malnutriția și restricțiile educaționale afectează populația, Asuntha Charles, un lucrător umanitar, a declarat pentru Insider că este nevoie urgentă de o intervenție pentru a ajuta copiii afgani. De la preluarea puterii de către talibani, SUA și partenerii săi internaționali au înghețat aproximativ 10 miliarde de dolari din activele țării, lăsând oamenii care au rămas în interiorul țării să aibă nevoie urgentă de ajutor extern.
„Nu este momentul potrivit pentru comunitățile internaționale să stea departe de Afganistan, ci să ofere tot mai mult sprijin pentru ca generația viitoare să nu fie afectată, ci să poată vedea viața și speranța”, a declarat Charles.
Charles lucrează cu World Vision de aproximativ doi ani și trăiește în Afganistan de aproximativ 20 de ani. Organizația de origine creștină se concentrează pe ajutorarea copiilor care se confruntă cu sărăcia.
De când talibanii au recâștigat controlul în luna august a anului trecut, colapsul economic, seceta și urmările unui cutremur substanțial au devastat regiunea și oamenii care trăiesc acolo.
„Un lucru care îmi dă o reală îngrijorare este viitorul atât al fetelor, cât și al băieților din această țară. Pentru că viitoarea generație pierde într-adevăr multe oportunități din cauza atâtor factori”, a declarat Charles pentru Insider.
Un studiu realizat de un ONG numit Save the Children a constatat că, până în februarie, aproximativ un milion de copii au fost forțați să muncească.
„Va avea cu adevărat un impact nu doar fizic, ci și psihologic asupra copiilor care se află acum în această țară”, a adăugat Charles.
Nu este neobișnuit pentru copiii din regiunea controlată de talibani să muncească pentru a supraviețui
După școală, unii copii, în special băieți, sunt forțați să vândă obiecte pentru a face rost de bani pentru mâncare.
Fetelor li s-a interzis să primească o educație dincolo de școala primară, un regres dramatic în ceea ce privește drepturile femeilor care au fost realizate în regiune în ultimii 20 de ani.
Și în afara educației, viețile tinerilor afgani sunt în joc.
Sute de copii au murit în timp ce se jucau afară, ca urmare a armelor explozive rămase de pe urma războiului.
Și, până în februarie, aproximativ 5 milioane de copii erau aproape de a muri de foame, potrivit The Guardian. Și, începând cu luna august, aproximativ 90% dintre gospodăriile din țară nu au suficientă hrană pentru a supraviețui, potrivit CBS News.
Unii părinți s-au confruntat cu decizia imposibilă de a-și vinde copiii pentru a putea hrăni restul familiei.
„De aceea, dorim cu adevărat să continuăm să susținem că nu este momentul potrivit pentru a uita de poporul afgan și în special de copii, iar lumea întreagă trebuie să le fie alături, iar acest lucru este foarte, foarte important”, a declarat Charles pentru Insider.
Ea a recunoscut numeroasele probleme umanitare care se desfășoară pe tot globul, dar a spus că nu vrea ca lumea să uite de Afganistan.
„Există atât de multe crize la nivel global, astfel încât oamenii tind să se asocieze și cu diferite conflicte”, a continuat Charles, „Așadar, acest tip de frustrare există în rândul oamenilor, că sunt uitați.”