Evenimentul Istoric > Articole online > Războaiele din Irak și Afganistan au ucis cel puțin 500.000 de persoane, potrivit unui raport care detaliază bilanțul
Articole online

Războaiele din Irak și Afganistan au ucis cel puțin 500.000 de persoane, potrivit unui raport care detaliază bilanțul

razboi

Războaiele din Irak și Afganistan au ucis cel puțin 500.000 de persoane, potrivit unui raport care detaliază bilanțul

Și, în timp ce retragerea SUA din Afganistan se apropie de împlinirea unui an, raportul Proiectului privind costurile războiului al Universității Brown detaliază cât de mortale au fost. Acesta numără câți oameni au fost uciși de „războaiele Statelor Unite de după 11 septembrie 2001” în aceste trei țări, alături de altele.

Raportul contabilizează decesele din Afganistan și Pakistan între octombrie 2001 și octombrie 2018, iar în Irak între martie 2003 și septembrie 2021.

În octombrie 2001, SUA au invadat Afganistanul pentru a-i învinge pe Al-Qaida și pe talibani, iar 20 de ani mai târziu, la 30 august 2021, SUA au finalizat o retragere haotică a trupelor din Afganistan, în timp ce talibanii au recâștigat controlul total al țării.

În săptămânile din jurul retragerii, un atentator sinucigaș cu bombă a ucis 200 de persoane în Kabul, iar un atac cu dronă al SUA avea să ucidă ulterior 10 civili în ultimele zile ale războiului.

În martie 2003, SUA au invadat Irakul și au răsturnat regimul lui Saddam Hussein sub pretextul că acesta deținea arme de distrugere în masă, în special arme nucleare. SUA s-au retras în 2011, deschizând calea pentru ascensiunea ISIS și redistribuirea trupelor americane.

Pakistanul este un pic mai neclar. De la 11 septembrie 2001, SUA au efectuat sute de atacuri cu drone în Pakistan și au folosit țara ca zonă de pregătire militară – dar Islamabadul a fost acuzat și de adăpostirea teroriștilor.

Raportul „Costurile războiului” (care a compilat date de la guverne, ONG-uri, mass-media și nu numai) notează că numărul real al deceselor este scăzut din cauza limitelor de documentare a deceselor în zonele de conflict.

„De exemplu, este posibil ca zeci de mii de civili să fi murit în recucerirea orașului Mosul și a altor orașe de la ISIS, dar este probabil ca trupurile lor să nu fi fost recuperate”, se arată în raport.

De asemenea, acesta menționează că bilanțul victimelor reprezintă doar decesele directe – nu și cele indirecte, cum ar fi „pierderea accesului la hrană, apă, facilități de sănătate, electricitate sau alte infrastructuri”.

Raportul integral poate fi citit accesând link-ul următor: raport.

Registration

Aici iti poti reseta parola