Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Experimentele CIA asupra orfanilor îngrozesc lumea. CopiiI danezi au fost torturați în secret
Articole online

Experimentele CIA asupra orfanilor îngrozesc lumea. CopiiI danezi au fost torturați în secret

Copiii lipsiți de ajutor, victimele unor experimente demente

Scopul acestui studiu pe cât de imoral, pe atât de ilegal să dezvăluie trăsături psihopatice și să descifreze legătura dintre schizofrenie și ereditate. Potrivit raportului, copiii au fost torturați cu încălcarea flagrantă a Codului de la Nürnberg (1947), care a introdus restricții etice asupra experimentelor pe oameni.

Sute de orfani danezi au fost folosiți fără să știe în experimentele derulate de CIA, susține Danish Radio, care vorbește pe larg despre documentarul intitulat „The Search for Myself”.
Experimentele au început la începutul anilor 1960 și s-au întins pe parcursul a două decenii. Copiilor nu li s-a spus în ce cercetare au fost implicați nici măcar după ce experimentele s-au încheiat. Studiul a fost finanțat parțial de un departament CIA asociat cu faimosul program MK-Ultra.

Experimente pe copii în subsolul Spitalului Municipal din Copenhaga?

În mod ciudat, experimentele au avut loc într-un subsol de la Spitalul Municipal din Copenhaga. Regizorul și producătorul documentarului, Per Wennick, a fost el însuși o victimă a acestor experimente în copilărie. În documentar, el și-a amintit că a fost așezat pe un scaun, i s-au pus electrozi pe brațe, picioare și piept în jurul inimii și a fost supus unui „bombardament” cu zgomote puternice și stridente în încercarea de a se provoca un răspuns psihologic.
„A fost foarte incomod, spune Wennick. Și nu este doar povestea mea, este povestea multor copii.”
Regizorul spune că cei care lucrau în acest program i-au promis „ceva amuzant” înainte de a-l duce la spital.
„Cred că aceasta este o încălcare a drepturilor mele ca cetățean. Mi se pare atât de ciudat că unii oameni ar trebui să știe despre mine mai multe decât am știut eu însumi.”
Potrivit istoricului Jacob Knage Rasmussen, acesta a fost singurul experiment din istoria daneză care a folosit copii aflați sub îngrijirea statului pentru cercetare.
„Nu cunosc încercări similare, nici în Danemarca, nici în Scandinavia. Este o informație îngrozitoare care contrazice Codul de la Nürnberg, care, după al Doilea Război Mondial, a stabilit niște restricții etice pentru experimentele pe oameni. Printre altele, a fost introdus consimțământul informat, care astăzi este esențial pentru lumea cercetării”, a declarat Knage Rasmussen.
El a subliniat vulnerabilitatea copiilor aflați în custodia statului, care practic nu aveau cui să se plângă.

Care a fost rolul psihologului american Sarnoff A. Mednick?

Potrivit Danish Radio, ideea de a experimenta pe copiii instituționalizați i-a venit de la psihologul american Sarnoff A. Mednick, care era pe atunci profesor la Universitatea din Michigan.
Proiectul de cercetare a fost co-finanțat de serviciul de sănătate din SUA și de Fondul pentru Ecologie Umană. Numai în primul an s-au investit 4,6 milioane de coroane daneze (700.000 de dolari).
Fondul de Ecologie Umană a fost o operațiune finanțată de CIA pentru a sprijini cercetarea sub acoperire privind spălarea creierului. A fost, de asemenea, conectat cu programul MK-Ultra, în care oamenii de știință, inclusiv antropologii, au fost amnipulați să ofere informații despre tehnicile de interogare încă utilizate în prezent.

În timp ce se documenta pentru reportajul său, Per Wennick a reușit să găsească 36 de cutii cu documente la Centrul de Psihiatrie Glostrup din Hvidovre. Toate hărtiile dădeau detalii despre experimentele CIA asupra copiilor. Când au aflat de incestigația lui Wennick, șefii centrului au început să distrugă documentele, scrie Matt Agorist pe site-ul The Free Thought Project.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola