O podea din mozaic scoasă dintr-o vilă romană din situl antic Pompeiopolis din nordul Turciei a fost curățată, conservată și remontată în locurile sale originale.
Mozaic reparat și instalat în locul său inițial
Situat în regiunea Paphlagonia, Pompeiopolis a fost fondat în anii 65/64 î.Hr. de către generalul roman Gnaeus Pompeius, alias Pompei, după victoria asupra lui Mithridates din Pont. Pompei a ținut să întemeieze orașe noi în fostul regat pontic pentru a sigila legătura Anatoliei de Nord cu Roma.
Pompeiopolis a înflorit în epoca imperială romană, câștigând titlul de „metropolă a Paphlagoniei”. Pentru o scurtă perioadă, la mijlocul secolului al II-lea, a bătut chiar și monede.
Vila în care au fost găsite mozaicurile acoperă o suprafață de peste 19 000 de metri pătrați, fiind una dintre cele mai mari patru vile din Anatolia.
A fost construită în anii 170 d.Hr. și a rămas în folosință până în anii 550 d.Hr.
Până în prezent, arheologii nu au putut determina cui i-a aparținut vila în nicio perioadă, deoarece nu există inscripții de identificare.
Dimensiunile vilei și dotările sale luxoase indică faptul că aceasta a fost ocupată de unii dintre cei mai importanți și mai bogați locuitori ai orașului, probabil magistrați locali.
Săpăturile au scos la iveală un mozaic mare care acoperea podeaua uneia dintre camere. Acesta a fost un adaos ulterior la vilă, instalat în secolul al IV-lea. În camera în care se află mozaicul a avut loc un incendiu în antichitate, iar căldura a deteriorat plăcile de mozaic.
Pătrunderea umezelii a agravat daunele, ondulând podeaua și avansând deteriorarea mortarului până când acesta nu a mai lipit plăcile de mozaic de podea.
Ce au descoperit arheologii despre mozaic
Când arheologii au dezgropat mozaicul, majoritatea plăcilor erau desprinse, iar deteriorarea era atât de avansată încât au estimat că mozaicul va fi complet distrus în trei până la cinci ani.
„Mozaicurile de pe pardoseală reflectă moda din acea perioadă, constând în pietre colorate mici, lucrate manual, care formează diverse figuri și modele. Astăzi, folosim covoare, dar în acea perioadă se foloseau modele geometrice asemănătoare cu desenele covoarelor. În restaurare, nu facem nicio reconstrucție sau completare. Îl conservăm și îl punem la loc. Completarea mozaicurilor poate fi o provocare deoarece realizarea întregului model sau crearea unei imagini este dificilă. Chiar și cea mai mică aplicare în acest proces poate avea rezultate negative. Acesta este motivul pentru care urmăm metoda de îndepărtare, conservare și reinstalare fără a adăuga nimic”, a declarat el.
Arheologii au îndepărtat plăcile în laboratorul Departamentului de Arheologie al Facultății de Litere din cadrul Universității Karabük, unde au fost curățate, catalogate și rearanjate pe rând în configurațiile lor originale. Mozaicul complet a fost acum reinstalat în podeaua vilei fără nicio pierdere de plăci.