Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Movilă funerară din Siberia, veche de 2.800 de ani, prezintă numeroase asemănări cu mormintele sciților
Articole online

Movilă funerară din Siberia, veche de 2.800 de ani, prezintă numeroase asemănări cu mormintele sciților

mormânt, sciți

Sacrificiile din această movilă funerară ar putea fi o formă timpurie a unei tradiții scitice care a durat sute de ani.

Descoperire impresionantă în Siberia într-o movilă funerară

Un mormânt vechi de 2.800 de ani din Siberia care conține rămășițele unui cetățean de rang înalt (acesta a fost îngropat cu cel puțin un om sacrificat și alți 18 cai sacrificați), pare să aparțină unei culturi strâns legate de enigmaticii sciți, potrivit unui nou studiu.

Kurganul, sau movila funerară mare, a fost dezgropat în Tuva, o regiune din sudul Siberiei.

Acesta datează din perioada de tranziție dintre epoca bronzului și epoca fierului și este unul dintre cele mai timpurii cunoscute de acest fel care arată practicile funerare scitice, potrivit Live Science.

O excavare a kurganului a scos la iveală unelte de călărie și artefacte decorate cu animale, indicând că tradiția persoanei de elită era similară cu cea a sciților, care au trăit ulterior la mii de kilometri spre vest, au scris cercetătorii în studiu.

mormânt, sciți

Au fost găsite rămășițele unei femei, probabil o victimă a unui sacrificiu, au notat cercetătorii

Deși sciții aveau o cultură care includea creșterea cailor, artă cu animale și sacrificii rituale, nu au lăsat în urmă nicio înregistrare scrisă despre ei înșiși. În schimb, moștenirea lor a fost definită în primul rând de oamenii care i-au întâlnit, cum ar fi istoricul grec Herodot (circa 484 – 420 î.Hr.), care a scris despre ritualurile lor elaborate de înmormântare cu sacrificii pentru „regalitatea scitică” în secolul al V-lea î.Hr.

Potrivit lui Herodot, sciții ar sacrifica zeci de cai și servitori pentru a onora moartea unui rege scitic.

Odată uciși, caii erau împăiați, iar apoi atât oamenii sacrificați, cât și caii erau sprijiniți cu lemne pentru a părea că se învârt în jurul tumulului funerar.

movilă funerară, sciți

Herodot a scris, de asemenea, că sciții au migrat spre vest din Asia Centrală după ce au fost alungați de un grup ostil

Alți scriitori contemporani au oferit relatări diferite despre originea călăreților. Studiile genetice moderne au arătat că sciții din primul mileniu î.Hr. erau un grup cultural divers care conținea strămoși siberieni, est-asiatici și eurasiatici . Dar povestea completă a modului și locului în care aceste grupuri s-au reunit pentru a forma cultura sciților este încă dezbătută.

„Sciții călăreți au stârnit imaginația oamenilor încă de pe vremea lui Herodot”, a declarat autorul principal al studiului, Gino Caspari, arheolog la Universitatea din Berna din Elveția. „Dar originile culturii lor au rămas mult timp ascunse în colțuri îndepărtate ale stepei eurasiatice”.

Pentru a descoperi dovezi ale începuturilor sciților, arheologii au început să excaveze cel mai estic kurgan de tip scitic găsit vreodată, care este situat într-o vale ce conține mii de alte movile funerare, cunoscută sub numele de „ Valea regilor din Siberia”.

Prin datarea cu radiocarbon, echipa a datat movila la sfârșitul secolului al IX-lea î.Hr., făcând din această movilă funerară una dintre cele mai vechi movilă funerare cunoscute care prezintă dovezi ale practicilor funerare scitice și potențialul început al unei tradiții care ar dura secole.

Registration

Aici iti poti reseta parola