Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Motivul pentru care Papa Clement al VII-lea i-a interzis lui Henric al VIII-lea să se recăsătorească
Articole online

Motivul pentru care Papa Clement al VII-lea i-a interzis lui Henric al VIII-lea să se recăsătorească

Henry VII

Motivul pentru care Papa Clement al VII-lea i-a interzis lui Henric al VIII-lea să se recăsătorească

Henric, care căuta o cale de ieșire din căsătoria cu prima sa soție, Ecaterina de Aragon, a ignorat avertismentul papei. Acesta s-a căsătorit cu Anne Boleyn (și cu patru soții ulterioare), ceea ce a dus la excomunicarea sa și la una dintre cele mai importante schisme din istoria creștinismului.

Ecaterina era fiica lui Ferdinand și Isabella ai Spaniei și mătușa împăratului Sfântului Imperiu Roman Carol al V-lea, pe lângă faptul că era văduva fratelui lui Henric, Arthur. Din ce în ce mai îngrijorat de eșecul său de a produce un moștenitor legitim – deși a recunoscut public un fiu nelegitim, Henry Fitzroy – Henry a căutat o modalitate de a pune capăt căsătoriei sale într-un mod compatibil cu credința sa catolică. Acest lucru era necesar din motive politice, deoarece un monarh care încălca doctrina catolică risca să fie dezonorat și condamnat de papă. Henry era, de asemenea, după toate mărturiile, un catolic destul de devotat. A fost un adversar cunoscut al Reformei protestante care se contura pe continent, primind titlul de Apărător al credinței din partea Papei Leon al X-lea pentru un tratat pe care l-a scris atacându-l pe Martin Luther.

Henric a trimis emisari la papă în speranța de a obține anularea căsătoriei sale și chiar l-a convins pe Clement să înființeze un tribunal ecleziastic în Anglia pentru a se pronunța în această privință.

Clement nu avea nicio intenție de a anula căsătoria

Pe lângă obiecțiile sale doctrinare, el era mai mult sau mai puțin prizonier al lui Carol al V-lea la acea vreme și a fost neputincios să stea în calea insistențelor lui Carol de a menține căsătoria. Deja îndrăgostit de Anne Boleyn, despre care se știa că era foarte interesată de Luther și de Reformă, Henric și-a epuizat opțiunile de a se recăsători în cadrul bisericii și a decis că excomunicarea era un preț corect de plătit pentru independența față de papă și pentru posibilitatea de a avea un moștenitor.

Henric a alungat-o pe Ecaterina de la curtea sa și s-a căsătorit cu Ana (în secret, în 1532, și în mod public în anul următor). Procedând astfel, el a schimbat fundamental cursul istoriei creștine și europene. După ce s-a recăsătorit, Henric a emis o serie de decrete care au scos regatul său de sub dominația papală, punând capăt supremației Bisericii Catolice și creând Biserica Angliei. Deși noua biserică a fost, la început, extrem de asemănătoare cu romano-catolicismul, aceste măsuri l-au transformat pe Henric și pe succesorii săi în conducători absoluți care nu răspundeau în fața papei. Anglia s-a alăturat unui număr de state germane, precum și Suediei, în respingerea catolicismului, trasând astfel liniile de luptă pentru secolele de conflicte religioase, politice și militare care aveau să urmeze.

Registration

Aici iti poti reseta parola