Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bătălia de la Agincourt, victoria lui Henric al V-lea, tânărul rege al Angliei, în fața francezilor
Articole online

Bătălia de la Agincourt, victoria lui Henric al V-lea, tânărul rege al Angliei, în fața francezilor

Agincourt

25 octombrie 1415: Bătălia de la Agincourt, victoria lui Henric al V-lea, tânărul rege al Angliei, în fața francezilor

Cu două luni înainte, Henric a traversat Canalul Mânecii cu 11.000 de oameni și a asediat Harfleur, în Normandia. După cinci săptămâni, orașul s-a predat, dar Henric și-a pierdut jumătate din oameni din cauza bolilor și a pierderilor din luptă. El a decis să mărșăluiască armata sa spre nord-est, spre Calais, unde se va întâlni cu flota engleză și se va întoarce în Anglia. La Agincourt, însă, o vastă armată franceză de 20.000 de oameni i-a ieșit în cale, depășind cu mult numărul arcașilor, cavalerilor și oamenilor de arme englezi epuizați.

Câmpul de luptă se întindea pe o distanță de 1.000 de metri de teren deschis între două păduri, ceea ce a împiedicat manevrele pe scară largă și a fost astfel în avantajul lui Henric. La ora 11 a.m., pe 25 octombrie, a început bătălia. Englezii au rămas pe poziții, în timp ce cavalerii francezi, îngreunați de armurile lor grele, au început să avanseze lent pe câmpul de luptă noroios. Francezii au fost întâmpinați cu o puternică lovitură din partea arcașilor englezi, care mânuiau arcuri lungi inovatoare cu o rază de acțiune de 250 de metri. Cavalerii francezi au încercat să copleșească pozițiile englezilor, dar arcașii erau protejați de o linie de țăruși ascuțiți. Pe măsură ce tot mai mulți cavaleri francezi își făceau loc pe câmpul de luptă aglomerat, mobilitatea lor a scăzut și mai mult, iar unii nu aveau nici măcar spațiul necesar pentru a ridica armele și a da o lovitură. În acest moment, Henric le-a ordonat arcașilor săi slab echipați să se năpustească în față cu săbii și topoare, iar englezii i-au masacrat pe francezi.

Aproape 6.000 de francezi și-au pierdut viața în timpul Bătăliei de la Agincourt, în timp ce Henric al V-lea a pierdut puțin peste 400. Henric a obținut una dintre cele mai mari victorii din istoria militară. După alte cuceriri în Franța, Henric a fost recunoscut în 1420 ca moștenitor al tronului francez și regent al Franței. Era la apogeul puterilor sale, dar a murit doar doi ani mai târziu din cauza febrei, în apropiere de Paris.

Registration

Aici iti poti reseta parola