Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Războiul de Independență mexican. Actul revoluționar pornit de un preot catolic
Articole online

Războiul de Independență mexican. Actul revoluționar pornit de un preot catolic

Mexic

16 septembrie 1810: Începe Războiul de Independență mexican

La începutul secolului al XIX-lea, ocuparea Spaniei de către Napoleon a dus la izbucnirea unor revolte în toată America spaniolă. Miguel Hidalgo y Costilla – „părintele independenței mexicane” – a declanșat rebeliunea mexicană cu „Strigătul lui Dolores”, iar armata sa populistă a fost aproape de a captura capitala mexicană. Învins la Calderón în ianuarie 1811, a fugit spre nord, dar a fost capturat și executat. A fost urmat însă de alți lideri țărăniști, precum José María Morelos y Pavón, Mariano Matamoros și Vicente Guerrero, care au condus cu toții armate de revoluționari indigeni și de rasă mixtă împotriva spaniolilor și a regaliștilor.

În mod ironic, regaliștii – formați din mexicani de origine spaniolă și alți conservatori – au fost cei care au adus în cele din urmă independența. În 1820, liberalii au preluat puterea în Spania, iar noul guvern a promis reforme pentru a-i liniști pe revoluționarii mexicani. Ca răspuns, conservatorii mexicani au cerut independența ca mijloc de a-și menține poziția privilegiată în societatea mexicană.

La începutul anului 1821, Agustín de Iturbide, liderul forțelor regaliste, a negociat Planul de la Iguala cu Vicente Guerrero. Conform acestui plan, Mexicul urma să fie stabilit ca monarhie constituțională independentă, poziția privilegiată a Bisericii Catolice urma să fie menținută, iar mexicanii de origine spaniolă urmau să fie considerați egali cu spaniolii puri. Mexicanii cu sânge mixt sau pur indian ar avea drepturi mai mici.

Iturbide a învins forțele regaliste care se opuneau încă independenței, iar noul vicerege spaniol, lipsit de bani, provizii și trupe, a fost nevoit să accepte independența Mexicului. La 24 august 1821, viceregele spaniol Juan de O’Donojú a semnat Tratatul de la Cordoba, prin care se aproba planul de a face din Mexic o monarhie constituțională independentă.

În 1822, întrucât nu se găsise niciun monarh Bourbon care să conducă Mexicul, Iturbide a fost proclamat împărat al Mexicului. Cu toate acestea, imperiul său a fost de scurtă durată, iar în 1823 liderii republicani Santa Anna și Guadalupe Victoria l-au învins pe Iturbide și au instaurat o republică, cu Guadalupe Victoria ca prim președinte.

Registration

Aici iti poti reseta parola