Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > „Mormânt de vampiri” cu peste 400 de schelete descoperit lângă o biserică din secolul al XVIII-lea din Polonia
Articole online

„Mormânt de vampiri” cu peste 400 de schelete descoperit lângă o biserică din secolul al XVIII-lea din Polonia

schelet

„Mormânt de vampiri” cu peste 400 de schelete descoperit lângă o biserică din secolul al XVIII-lea din Polonia

În timp ce supravegheau lucrările de extindere a unui drum în Luzino, Polonia, arheologii au dat peste un mormânt comun în apropierea unei biserici. Dar acesta nu era un cimitir oarecare. La o examinare mai atentă, arheologii au descoperit că mai mulți dintre morți fuseseră tratați ca niște „vampiri”.

Din cele 450 de cadavre descoperite lângă biserică, multe dintre ele fuseseră aparent dezgropate și reîngropate. Unii fuseseră decapitați și aveau un craniu între picioare, alții aveau monede puse în gură, iar 20-30 la sută aveau cărămizi aranjate alături de cap, brațe și picioare.

În plus, arheologii au găsit și o „masă uriașă de oase libere depuse în trei osuare”, potrivit site-ului polonez Nadmorski24.pl. Arheologul principal Maciej Stromski a explicat că biserica din apropierea cimitirului a fost construită pentru prima dată la începutul secolului al XVIII-lea, apoi a fost extinsă după 1945. La un moment dat, oasele au fost depozitate în osuare.

Dar scheletele „vampirilor” sunt cu siguranță cea mai fascinantă descoperire.

„Am descoperit exemple de credință în revenirea morților din mormânt, care nu putea fi oprită decât prin decapitare”, a explicat Stromski pentru Nadmorski24.pl. „Se credea că, dacă un membru al familiei defunctului murea la scurt timp după înmormântare, acesta putea fi un vampir. Prin urmare, după înmormântare, mormântul era săpat și capul defunctului era tăiat, care era apoi pus la picioare.”

Unul dintre schelete era cel al unei femei, care fusese decapitată și reîngropată cu „craniul unui copil [așezat] pe pieptul ei”

Monedele găsite în gura anumitor schelete aveau rolul de a le sigila sufletul și de a le oferi trecerea în viața de apoi. Potrivit publicației poloneze The First News, cel puțin una dintre monede datează din 1846, ceea ce are sens, deoarece practicile anti-vampir erau populare în secolul al XIX-lea.

Într-adevăr, „cimitirul de vampiri” plin de schelete decapitate și schelete cu monede în gură face parte dintr-o tradiție anti-vampiri mai largă reflectată în „literatura poloneză, în poveștile populare și în cercetările arheologice anterioare”, potrivit Nadmorski24.pl. De fapt, notează site-ul, unele dintre aceste practici antice s-au păstrat în anumite regiuni până în prezent.

Așadar, de unde au apărut de fapt aceste obiceiuri vampirice? Potrivit Ancient Origins, multe culturi au confundat persoanele care sufereau de tuberculoză cu vampirii. Deoarece bolnavii erau adesea palizi și slabi și tușeau sânge, se credea că au „blestemul vampirului”.

În Polonia, însă, legendele din jurul vampirilor ar putea fi un pic diferite. Ancient Origins relatează că se credea că vampirii erau mai degrabă niște zombi – cadavre care reveneau la viață. Astfel, oamenii credeau că decapitarea scheletelor îi puteau împiedica să se ridice din morți.

Legendele despre vampiri datează cel puțin din secolul al XI-lea. Uneori, cei vii decapitau vampirii suspecți, ca în cimitirul de vampiri din Polonia, dar alteori făceau un pas mai departe. Pentru a se asigura că vampirul nu se va ridica din mormânt, ei băteau cu ciocanul o tijă de metal direct în craniul decedatului.

Registration

Aici iti poti reseta parola