Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moartea generalului George S. Patton
Articole online

Moartea generalului George S. Patton

George Patton

Moartea generalului George S. Patton

Descendent dintr-un lung șir de militari, Patton a absolvit Academia Militară West Point în 1909. A reprezentat Statele Unite la Jocurile Olimpice din 1912 – fiind primul participant american la pentatlon. A continuat să servească în Corpul tancurilor în timpul Primului Război Mondial, o experiență care l-a făcut pe Patton un susținător dedicat al războiului cu tancuri.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în calitate de comandant al Armatei a 7-a americane, a capturat Palermo, Sicilia, în 1943, exact prin astfel de mijloace. Îndrăzneala lui Patton a devenit evidentă în 1944, când, în timpul Bătăliei de la Bulge, a folosit o strategie neortodoxă care a implicat o mișcare de pivotare la 90 de grade a forțelor Armatei a 3-a, ceea ce i-a permis să îi elibereze rapid pe apărătorii aliați asediați din Bastogne, Belgia.

Pe parcurs, aroganța lui Patton s-a dovedit la fel de periculoasă pentru cariera sa ca și germanii

Atunci când a certat și a pălmuit un soldat spitalizat, diagnosticat cu „șoc de obuz”, dar pe care Patton l-a acuzat de „exagerare”, presa s-a întors împotriva lui și s-au făcut presiuni pentru a-l îndepărta din sistem. Ar fi putut să se bucure de o pensionare anticipată dacă generalul Dwight Eisenhower și generalul George Marshall nu ar fi intervenit în favoarea sa. După câteva luni de inactivitate, a fost pus din nou la comandă.

În Bătălia de la Bulge, în timpul căreia Patton a reușit încă o dată să folosească o strategie complexă și rapidă, transformând împingerea germană în Bastogne într-o contraofensivă aliată, împingându-i pe germani spre est, peste Rin. În martie 1945, armata lui Patton a străbătut sudul Germaniei până în Cehoslovacia – pe care a fost împiedicat să o captureze de către Aliați, din respect pentru planurile politice postbelice ale sovieticilor pentru Europa de Est.

Patton avea multe daruri, dar diplomația nu era unul dintre ele. După război, în timp ce era staționat în Germania, el a criticat procesul de denazificare, îndepărtarea foștilor membri ai Partidului Nazist din pozițiile de putere politică, administrativă și guvernamentală. Declarațiile sale de presă în care punea sub semnul întrebării această politică l-au determinat pe Eisenhower să îl demită din funcția de comandant american în Bavaria. A fost transferat la Grupul 15 de armate, dar în decembrie 1945 a suferit o fractură la gât într-un accident de mașină și a murit două săptămâni mai târziu.

accident

Registration

Aici iti poti reseta parola