Evenimentul Istoric > Articole online > Misteriosul Tugomir căruia îi poartă numele o stradă din București. Legătura cu Negru Vodă
Articole online

Misteriosul Tugomir căruia îi poartă numele o stradă din București. Legătura cu Negru Vodă

Undeva în cartierul Colentina există, încă de la începutul secolului trecut, strada Tugomir. V-ați întrebat vreodată cine a fost acest Tugomir de merită să aibă o stradă a lui?

Dacă mergem la izvoare, descoperim într-un document din 26 noiembrie 1332 al regelui Carol Robert al Ungariei, cel cu misterioasa bătălie de la Posada, că Basarab I, socotit întemeietorul Țării Românești, este numit fiul lui Thocomerius.

Thocomerius ar putea să fie „domnul Valahiei”, menționat de cronicarul Ottokar ca aliat al voievodului Ladislau Apor împotriva lui Otto de Bavaria, care fusese ales rege al Ungariei.

Otto fiind prins de Ladislau, este trimis în 1307 la domnul „Valahiei de peste munți”, care îl bagă la închisoare.

Istorisirea spune mai departe că domnul s-ar fi îmbolnăvit, iar poporul a socotit acest semn ca o pedeapsă divină împotriva nedreptății și a cerut eliberarea prizonierului.

Dacă într-adevăr este vorba despre Thocomerius, acesta ar fi putut să-și găsească sfârșitul în urma acestei boli, astfel că prin 1310 Basarab I îi urmează la tron, scrie Petru Demetru Popescu în lucrarea „Basarab I”, publicată în 1975.

Fier călit

Numele lui Thocomer este interpretat de unele surse ca o latinizare a bulgaro-slavului Tihomir sau Tugomir. Neagu Djuvara acreditează o origine cumană.

Numele Thocomer „aduce mai mult cu numele cuman Thoctomer, de la Toq-tämir sau Toq-timür” care înseamnă etimologic „fier călit”, explică Neagu Djuvara.

A fost probabil conducător în Oltenia între 1290 și 1310, al voievodatelor reunite ale lui Litovoi și Seneslau. După unii istorici ar fi un urmaș al lui Bărbat; după alții, fiul lui Seneslau.

Neagu Djuvara și Constantin Kogălniceanu consideră că ar putea fi unul și același cu Negru Vodă (foto).

Hrisovul lui Gavril Movilă

https://agoramag.ro/

Într-un hrisov din 13 noiembrie 1618, Gavril Movilă, pe temeiul înfățișării unei cărți din 1352 de la Nicolae Alexandru Voievod, se adeverește că satul Bădești este dreaptă posesiune a Bisericii Domnești din Câmpulung, fiindcă îi fusese dăruit de Nicolae Alexandru Voievod, fiul lui Basarab, „nepotul răposatului Negru Radul voievod”, care a fost deci tatăl lui Basarab.

Thocomerius, tatăl lui Basarab, trebuie asimilat, deci, cu legendarul Negru Vodă.

Cert este că în Colentina există strada Tugomir.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola