Clement al VII-lea a fost salvat
Importanța sa pentru catolicism, precum și puterea sa politică care ar putea face din orașul-stat o țintă istorică. La un moment dat, Papa a reușit să scape de forțele invadatoare prin tunelurile secrete, vechi de secole, săpate în Vatican.
În 1277, când Vaticanul făcea parte din statele papale, un pasaj subteran a fost construită, fiind intitulat Passetto di Borgo. Acesta face legătura între Vatican și Castelul Sant’Angelo, un loc perfect pentru o evadare datorită fortificațiilor puternice și a locației strategice de-a lungul râului Tibru.
De-a lungul secolelor, Passetto a reușit să salveze viața multora care încercau să fugă, cel mai dramatic fiind în timpul Sacului Romei, care a avut loc în urmă cu aproximativ 500 de ani. Papa Clement al VII-lea era în Basilica Sf. Petru când o armată de 35.000 de oameni au străbătut orașul în momentul în care mercenarii nemulțumiți ai împăratului Carol al V-lea al Sfântului Imperiu Roman s-au revoltat și au jefuit orașul, pentru a se alătura mii de luterani anti-catolici.
Membrii Gărzii Elvețiene l-au condus pe Papa Clement în vechiul tunel și l-au însoțit în siguranță până la castel, în timp ce alți membri ai gărzii au făcut tot posibilul pentru a-i da timp Papei să ajungă în siguranță.
Construit din 1492
Papa Clement a rămas o lună de zile la Castel, fiind ținut într-un fel de arest la domiciliu din cauza faptului că Roma a fost jefuită. Dacă Papa a fost ținut în viață, nu s-a întâmplat același lucru și cu Gărzile Elvețiene, care și-au dat viața pentru a-l proteja pe Papă.
Nu a fost pentru prima dată în istorie când Passetto salvase un Papă. În 1494, Papa Alexandru al VI-lea a scăpat de francezi cu ajutorul tunelului secret, fiind construit doar cu doi ani în urmă. Până în anul 2000, pasajul a fost închis publicului, ulterior ajungând să fie renovat și redeschis temporar. În prezent, în fiecare vară, vizitatorii se pot plimba printre zidurile înghesuite ale tunelului al căror pereți ascund o adevărată istorie.