Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Mineriada lui Iliescu în Buletinele CIA. Pe când desecretizează și SRI informările din 13 – 15 iunie 1990?
Articole online

Mineriada lui Iliescu în Buletinele CIA. Pe când desecretizează și SRI informările din 13 – 15 iunie 1990?

De 30 de ani Justiția-nechezol din România îl protejează pe autorul principal al Mineriadei polițisto-militare din 13-15 iunie 1990, președintele pensionar Ion Iliescu.

„Protestarii solicitau eliminarea din funcții a oficialilor asociați regimului Ceaușescu”, sintetizează CIA cerințele Pieței Universității. „Operațiunea Poliției ne indică faptul că victoria majoră a Frontului

Salvării Naționale în alegerile de luna trecută l-a făcut pe Iliescu să considere că de-acum are mandatul să folosească tactici demne de Ceaușescu pentru a menține ordinea public”, mai arată CIA.

Cele mai groaznice violențe

În Buletinul de a doua zi, 14 iunie 1990, România ocupă primul loc al importanței informărilor.

Agenția Centrală de Informații apreciază că în România au avut loc cele mai groaznice violențe de la revoluția din Decembrie 1989.

„Garnituri întregi de trenuri cu mineri au ajuns în oraș și mai multe mii au invadat centrul Bucureștiului azi. Ministrul Apărării a spus că tancuri, acompaniate de trupe bine înarmate, au ocupat poziții cheie în oraș”, se arată în nota informativă. În continuare, din păcate, urmează un întreg paragraf ascuns, încă ținut la secret de analiștii CIA. Într-un comentariu adiacent se apreciează însă că „potențialul pentru violențe se menține ridicat” și că „minerii pot produce numeroase victime”, ceea ce s-a și întâmplat.

În cablograma din 15 iunie 1990, România se menține încă în topul informărilor National Intelligence Daily. Se arată că ministrul de Interne Mihai Chițac a fost schimbat cu Doru Viorel Ursu și că Iliescu se folosește de mineri și muncitori pentru a-ași înfrânge oponenții.

„Mineri înarmați cu bastoane atacă suspecții de a fi protestatari și provoacă distrugeri. Mare parte din violențe par să fie întâmplătoare dar altele sunt planificate. (Pasaj şters) Militanții pro-FSN au vandalizat sediile partidelor de opoziție și ale ziarelor”, se mai arată în informare. „Angajații tipografiilor controlate de stat au refuzat ieri să publice ziarele de opoziției sub pretextul că nu susțin „fasciștii” care amenință „noua democrație” a României”, scrie, cu ghilimelel foarte bine puse, CIA.

Pe 16 iunie, cu România tot în top, se informează că în urma violențelor din România, Comisia Economică Europeană a suspendat ratidicarea unui acord de cooperare cu Bucureștiul. Guvernul Marii Britanii a fost printre primele care au condamnat venirea minerilor, observă CIA, în timp ce „chiar și Franța, care a susținut în trecut FSN-ul (pe linie Mitterand-Gorbaciov-KGB – n.n.), pare să-și fi pierdut răbdarea”.

După ce se mai arată că unii lideri de sindicat și mulți muncitori și-au arătat aversiunea față de venirea minerilor în Capitală și că unii militari și-au arătat nervozitatea față de violențele minerilor și desființarea, pe acest fond, a Comitetului de Acțiune al tinerilor ofițeri pentru Democratizarea Armatei (CADA), urmează două pagini menținute încă la secret de CIA.

Așteptăm, cum spuneam, ca SRI (poete și SIE, de ce nu?) dar și serviciile speciale ale MAI și MApN să pună la dispoziția opiniei publice românești și internaționale cât și, mai ales, a Justiției, după modelul CIA, informările lor din perioada 13 – 15 iunie 1990.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola