Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Mildred Fish-Harnack, executată pentru spionaj de naziști: „Și eu am iubit Germania”
Articole online

Mildred Fish-Harnack, executată pentru spionaj de naziști: „Și eu am iubit Germania”

Mildred Fish-Harnack, Orchestra Roșie

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, și chiar înainte, au început să apară grupuri de Rezistență în întreaga Europă. Hotărâți să lupte pentru libertate și să distrugă regimurile opresive ale Puterilor Axei, membrii acestora și-au riscat viața în mod regulat. Acțiunile întreprinse de aceste grupuri au fost de-a dreptul eroice, iar unul dintre cei mai notabili agenți care și-au riscat viața a fost Mildred Fish-Harnack, o americancă stabilită în Germania.

Mama acesteia a avut o influență majoră

Mildred Fish-Harnack s-a născut pe 16 septembrie 1902, în Milwaukee, Wisconsin. Crescută în ceea ce mulți ar considera o familie modestă care se lupta cu problemele financiare, ea a fost influențată de mama sa, Georgina, o susținătoare convinsă a mișcării pentru dreptul la vot al femeilor. Stenografă și dactilografă autodidactă, femeia i-a insuflat fiicei sale nu doar un simț al dreptății, ci și o pasiune pentru literatură.

Fish-Harnack și-a cultivat dragostea pentru limba engleză la West Division High School, înainte de a urma cursurile Universității George Washington, urmată de Universitatea din Wisconsin. Pe parcursul studiilor sale postliceale, ea a aprofundat operele lui Walt Whitman și Ralph Waldo Emerson, care au inspirat direcția în care și-a îndreptat propria operă. În această perioadă a devenit și mai mult o susținătoare a justiției sociale.

Mutarea în Germania

În 1926, Mildred Fish s-a căsătorit cu economistul german Arvid Harnack. Cei doi s-au cunoscut în timp ce ea frecventa Universitatea din Wisconsin și nu a trecut mult timp până când și-a urmat noul soț înapoi în Germania, unde acesta și-a continuat studiile. Fish-Harnack și-a continuat și ea eforturile academice, înscriindu-se la universitățile din Jena și Giessen.

În momentul în care Fish-Harnack s-a mutat în Germania, țara devenea din ce în ce mai îndoctrinată de Partidul Național Socialist al Muncitorilor Germani. Ea a asistat direct la ascensiunea acestuia, mulți dintre profesorii și colegii ei manifestându-și sprijinul pentru regim.

În ciuda acestui fapt, Fish-Harnack a rămas concentrată asupra studiilor sale, devenind în cele din urmă lector asistent la Universitatea din Berlin. Cu accent pe literatura engleză și americană, ea a discutat operele unor autori precum Theodore Dreiser și Thomas Hardy. Entuziasmul ei a făcut-o populară printre studenții săi.

Mildred Fish-Harnack, Orchestra Roșie

Urmărind o carieră în literatură

Cariera de scriitoare a înflorit la sosirea sa în Germania. A scris eseuri despre literatura americană, iar stilul său emoționant de a scrie și de a analiza a fost imediat apreciat. 

Lucrările lui Fish-Harnack au început să fie publicate în reviste literare germane pe măsură ce devenea mai respectată, în ciuda faptului că își folosea subtil notorietatea pentru a critica mișcarea Germaniei către dictatură. De asemenea, a devenit interesată de Uniunea Sovietică, deoarece, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, femeile aveau mai multe drepturi. Împreună cu Arvid, Fish-Harnack a început să organizeze întâlniri nocturne pentru a discuta despre economia URSS, transmițând studenților săi ideile desprinse din aceste întâlniri.

Opiniile sale despre regim au dus în cele din urmă la pierderea slujbei de lector la Universitatea din Berlin. La doar câțiva ani după aceasta, ea și soțul ei s-au implicat în ceea ce era cunoscut sub numele de „Orchestra Roșie”.

Orchestra Roșie

Orchestra Roșie a fost un grup clandestin de rezistență care a apărut în Germania în anii 1930. Cu o componență formată din oficiali guvernamentali, artiști și intelectuali, și-a propus să submineze regimul tot mai opresiv prin spionaj și broșuri de propagandă. De asemenea, a ajutat evreii să scape de persecuție.

La fel ca alte grupuri de rezistență care au acționat în întreaga Europă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Orchestra Roșie era formată dintr-o „rețea de celule”. Amploarea grupului a făcut ca acesta să fie infiltrat în cele din urmă de agenți inamici, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe membri să își continue îndatoririle, în speranța de a elibera Germania de sub dominația Führerului.

Mildred și Arvid Fish-Harnack au fost activi în cadrul Orchestrei Roșii, fluența lor în engleză și germană fiind un avantaj deosebit, deoarece aceasta a permis grupului să comunice cu agențiile de informații aliate. Ei au participat la activități clandestine tipice, cum ar fi distribuirea de pliante, și chiar au luat legătura cu locotenentul Harro Schulze-Boysen, un publicist de stânga și ofițer Luftwaffe care a documentat în secret eforturile militare germane și le-a transmis sovieticilor.

Printre cele mai notabile eforturi ale cuplului cu Orchestra Roșie se numără faptul că au făcut același lucru, transmițând planuri militare germane către Armata Roșie, ceea ce, dacă ar fi fost prinși, ar fi dus fără îndoială la execuțiile lor imediate. Există, de asemenea, dovezi că Fish-Harnack a sprijinit eforturile Orchestrei Roșii de a ajuta evreii să fugă din Germania. Pe lângă adăpostirea acestora, ea a asigurat documente false și un pasaj sigur în afara țării.

Germania

Mildred Fish-Harnack a fost executată pentru munca sa în Rezistență

Activitatea lui Mildred și Arvid Fish-Harnack în cadrul Orchestrei Roșii a determinat Gestapo-ul să îi aresteze pe cei doi pe 7 septembrie 1942, în timp ce se aflau în vacanță pe Marea Baltică. Cum au aflat ofițerii că erau implicați? Prin Funkabwehr, care decripta mesaje și intercepta transmisii radio care detaliau amploarea spionajului lor.

Deși inițial au fost condamnați la șase ani de închisoare, Führerul a intervenit și a ordonat rejudecarea cauzei, supărat de ceea ce el considera a fi o sentință blândă. În cadrul celui de-al doilea proces, Mildred a fost condamnată la moarte, și a fost executată prin ghilotinare la închisoarea Plötzensee din Berlin, la 16 februarie 1943.

Potrivit rapoartelor, ultimele sale cuvinte au fost: „Und ich habe Deutschland auch so geliebt”, ceea ce se traduce prin „Și eu am iubit atât de mult Germania”. În ciuda a tot ceea ce a înfruntat și a opresiunii din interiorul țării, ea încă iubea Germania și spera să îi elibereze pe cetățenii săi de tiranie.

Mildred Fish-Harnack, o moștenire care continuă să fie onorată

În ciuda faptului că ziarele au aflat despre moartea lui Mildred Fish-Harnack la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, guvernul SUA a făcut un efort imens pentru a ascunde informațiile de la public, din cauza unei anchete pentru a stabili dacă execuția sa ar putea fi clasificată drept crimă de război.

Deși i-au aplaudat eforturile, cazul a fost închis în cele din urmă, având în vedere că ea fusese judecată pentru activitatea sa de spionaj, ceea ce făcea ca urmărirea sa să fie „justificată din punct de vedere juridic”.

Moștenirea lui Fish-Harnack continuă să inspire la peste 80 de ani de la moartea sa, viața sa fiind comemorată în multe feluri. În statul său natal, Wisconsin, școlile sărbătoresc Ziua Mildred Fish-Harnack, în timp ce o stradă din cartierul Friedrichshain din Berlin îi poartă numele.

Registration

Aici iti poti reseta parola