Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Michał Goleniewski: Povestea ascunsă a celui mai important agent dublu din Occident
Articole online

Michał Goleniewski: Povestea ascunsă a celui mai important agent dublu din Occident

Michał Goleniewski

Michał Goleniewski: Povestea ascunsă a celui mai important agent dublu din Occident

În urmă cu 60 de ani, cel mai important spion al Occidentului din timpul Războiului Rece a dezertat în Statele Unite. Timp de aproape trei ani, Michał Goleniewski, un ofițer superior al serviciului de informații polonez, angajat în același timp de KGB la Moscova, a operat sub acoperire în spatele Cortinei de Fier ca „agent în misiune” controlat de CIA.  Numele său de acoperire ales de el era Heckenschuetze: cuvântul în limba germană însemnând „lunetist”.

Potrivit documentelor interne ale Agenției, Goleniewski a predat Statelor Unite câteva sute de pagini cu cele mai importante secrete militare ale Moscovei și a demascat 1693 de spioni ai blocului comunist, o captură fără precedent la acea vreme și care nu a mai fost egalată de atunci. 

Capturarea celor mai importanți agenți de spionaj din lume

Informațiile lui Goleniewski au dus la capturarea unora dintre cei mai importanți agenți de spionaj sovietici care acționau sub acoperire în Marea Britanie, Europa și Statele Unite ale Americii. Printre aceștia s-au numărat George Blake, cârtița Moscovei în interiorul MI6, serviciul secret de informații al Marii Britanii; Gordon Lonsdale și Peter și Helen Kroger, agenți KGB care au operat pe termen lung sub acoperire și cu identități false; Heinz Felfe, șeful serviciului de contrainformații al Germaniei de Vest și colonelul Stig Wennerström, un ofițer superior al Forțelor Aeriene suedeze care a vândut secrete americane, britanice și NATO serviciilor de informații militare sovietice .

Apreciat de CIA și MI5

În aprilie 1958, s-a oferit voluntar să lucreze pentru Statele Unite și, timp de 33 de luni, și-a riscat viața ca agent sub acoperire în spatele Cortinei de Fier, introducând în Occident sute de informații militare strict secrete ale Blocului Sovietic.

La mijlocul anilor ‘60, CIA și-a arătat recunoștința pentru „contribuția de neegalat a lui Goleniewski”. În același timp, Serviciul de Securitate al Marii Britanii, MI5, a lăudat „valoarea inestimabilă” a informațiilor secrete furnizate de polonez, în timp ce, de cealaltă parte a Cortinei de Fier, un tribunal militar din Polonia l-a condamnat , in absență, la moarte pentru trădare.

Reversul Medaliei:  Cum a ajuns Goleniewski de la cel mai bun și valoros spion al Occidentului la o amenințare „atât de nebună și periculoasă”?

La mai puțin de zece ani după ce i-a lăudat curajul și acuratețea informațiilor sale, o notă internă a CIA l-a denunțat pe Goleniewski ca fiind „un adevărat nebun… absolut nebun” și a sfătuit serviciile secrete să îi monitorizeze toate mișcările.

Mai târziu, CIA a justificat această evaluare prin evidențierea pretențiilor grandioase și complet frauduloase ale lui Goleniewski. Acesta pretindea că este Alexei Romanov, fiul ultimului țar al Rusiei imperiale, care a supraviețuit în mod miraculos când întreaga sa familie a fost asasinată în anul 1918. Deoarece cadavrele Romanovilor nu fuseseră încă descoperite, el a atras un val de emoție și simpatie din partea presei naționale și internaționale.

Distrus de CIA

În 1963, CIA i-a retras pistolul pe care i-l dăduse pentru protecție și a instruit poliția din New York să-i anuleze permisul de port-armă. În același timp, agenții serviciilor secrete poloneze din Statele Unite îl căutau pe Goleniewski pentru a executa sentința la moarte impusă de Tribunalul Militar din Varșovia. 

Câteva zile mai târziu, CIA l-a suspendat în mod oficial pe Goleniewski, înainte de a-l demite în cele din urmă. Cu toate acestea, în același an, o evaluare internă a agenției a menționat că acesta era „o sursă de informații precisă și de încredere”. Însă Goleniewski însuși nu a fost lipsit de vină. 

Pretenția sa referitoare la familia Romanov a fost motivată de dorința de a obține presupusele fonduri imperiale rusești din băncile americane. Cu toate acestea, pe măsură ce situația lui se înrăutățea și starea sa mentală se deteriora, a început să creadă în propriile afirmații absurde. A continuat să acuze serviciile secrete americane că l-au împiedicat să obțină „moștenirea” sa și a murit cu adevărat nebun în anul 1993.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola