Americanii de rang înalt și spionii, ținta sovieticilor la atacuri cu radiații în timpul Războiului Rece. Cazul lui Richard Nixon
Richard Nixon și soția sa, Pat, au fost expuși la radiații potențial dăunătoare în timpul șederii la reședința ambasadorului SUA la Moscova în 1959, potrivit unor documente declasificate ale serviciilor secrete, citate de The Guardian.
Nixon, care era vicepreședinte la acea vreme, nu a fost informat despre această amenințare, iar Departamentul de Stat a fost informat abia în 1976, când un membru al serviciilor sale secrete, James Golden, a dezvăluit că echipamentul de detectare a măsurat niveluri semnificative de radiații în interiorul și în jurul camerelor de dormit ale soților Nixon de la reședința, Spaso House.
Golden a declarat că, ulterior, Departamentul de Stat i-a spus că a fost expus la „doze masive” de radiații ionizante produse de o baterie atomică folosită de spionii sovietici pentru a alimenta dispozitivele de ascultare ascunse în clădire. Cu toate acestea, Golden a avut îndoieli cu privire la această explicație și nu a fost confirmată.
Incidentul a fost raportat după dezvăluirile lui Golden în 1976, dar este pentru prima dată când documentația de bază a fost pusă la dispoziție online, după o cerere adresată bibliotecii prezidențiale Nixon de către Arhiva Națională de Securitate de la Universitatea George Washington. Unul dintre principalii analiști ai arhivei, William Burr, care a făcut cererea, a declarat că „acest episod neobișnuit și practic necunoscut al Războiului Rece merită mai multă atenție, astfel încât misterele din jurul său să poată fi rezolvate”.
Documentele au fost publicate ca parte a unei serii despre utilizarea de către sovietici a radiațiilor de diferite tipuri împotriva țintelor americane, inclusiv expunerea ambasadei SUA din Moscova la radiații timp de mai mulți ani. Documentele au o nouă relevanță în lumina misterului actual din jurul Sindromului Havana, un grup de simptome în principal neurologice de care au suferit zeci de diplomați și spioni americani în ultimii ani.
Radiațiile ionizante sunt definite ca având suficientă energie pentru a deteriora celulele și a altera ADN-ul
Dozimetrele din Casa Spaso în timpul vizitei lui Nixon măsurau 15 roentgeni pe oră. Această valoare este departe de o doză letală, dar standardul admis pentru expunerea profesională în SUA la acea vreme era de doar 5 roentgeni pe an.
După ce agenții Serviciului Secret au denunțat trucurile murdare ale sovieticilor la auzul dispozitivelor de ascultare din reședință, radiația a încetat.
„Ne-am așezat pe paturi, unul în fața celuilalt, și am început să-i certăm pe ruși cu voce tare, blestemându-i pentru că au făcut un astfel de truc și întrebându-ne cu voce tare de ce ne luau de proști și întrebându-ne unul pe altul dacă credeau că vor scăpa cu asta”, a declarat Golden.
Înainte de vizita la Moscova, Nixon a fost întrebat de către un alt membru al Serviciului Secret, John Sherwood, dacă dorește ca în timpul călătoriei să fie luate dispozitive de detectare a radiațiilor. Sherwood a subliniat că oficialii sovietici care vizitau SUA au cerut contoare Geiger. Vicepreședintele a refuzat contoarele Geiger, dar a fost de acord cu dozimetre mai discrete – deși a spus că nu va purta el însuși unul și nu a vrut să se știe că s-a discutat această chestiune.
În prima seară a vizitei, la 23 iulie 1959, valorile dozimetrelor au crescut rapid, ceea ce a făcut ca un înalt oficial militar din anturaj, amiralul Hyman Rickover, expert în propulsie nucleară navală, să suspecteze că a avut loc un accident nuclear. Rickover și ambasadorul SUA, Llewellyn Thompson, au convenit să nu-i spună lui Nixon.
Golden era sceptic în privința analizei efectuate de divizia medicală a Departamentului de Stat, conform căreia radiațiile proveneau de la bateriile atomice folosite pentru alimentarea dispozitivelor de ascultare din interiorul Casei Spaso. El a subliniat că radiațiile se opriseră în timp ce el se afla în clădire, astfel că nimeni nu ar fi putut intra și scoate bateriile. El a concluzionat că experții departamentului de stat nu au fost sinceri cu el.