O expediție periculoasă
Înainte ca Michael să candideze pentru biroul politic, a decis să plece într-o aventură, explorând triburile din Noua Guinee. În primăvara anului 1961, în timp ce explora jungla, Michael s-a împrietenit cu triburile Asmat.
Întreaga lor populație este de 70.000 de oameni care locuiesc în sate mici, de-a lungul râurilor de lângă malul mării. La acea dată, cultura Asmat considera că vânarea capului însemna tăierea și păstrarea capului victimei, care venea ca o răzbunare în urma morții unei persoane.
În noiembrie 1961, Michael s-a întors în Noua Guinee pentru a colecta cât mai mult din arta tribală pentru muzeul tatălui său din New York. Împreună cu antropologul olandez Rene Wassing, Michael a călătorit cu ajutorul unei bărci cu motor. Răsturnată din cauza valurilor înalte, cei doi ghizi locali ai lui Michael au decis să plece după ajutoare. După două zile de așteptare, Michael a considerat mult mai eficient să înoate până la țărm.
Colegul lui Michael, Rene Wassing, a fost salvat a doua zi, dar Michael a dispărut fără urmă. Familia sa a organizat imediat o căutare mai amplă. Dispariția lui Michael Rockefeller a fost pe prima pagină a multor ziare ale vremii.
Posibila cauză a morții
Până în prezent, au apărut diferite teorii cu privire la moartea acestuia. Unii au spus că rechinii l-au mâncat de viu pe Michael, alții susțin că s-a înecat, însă cea mai probabilă teorie este că tribul Asmat au decis să-l mănânce pe tânărul moștenitor.
În 1958, guvernatorul olandez al Guineei de Vest, Max Lapre, a ucis cinci membri ai tribului Asmat, sperând că această măsură va opri practica vânătorii de capete. Cu toate acestea, tribul Asmat a promis că se va răzbuna.
Pe 19 noiembrie 1961, aceștia probabil l-au remarcat pe Michael Rockefeller, l-au tras pe uscat și au început să-și înfigă sulițele în el. I-au tăiat capul, l-au gătit și apoi l-au mâncat. Cel mai probabil oasele au fost folosite pentru a fi făcute pumnale, sulițe de pescuit și icoane religioase.