Evenimentul Istoric > Articole online > Falsul Rockfeller, escrocul care a păcălit America
Articole online

Falsul Rockfeller, escrocul care a păcălit America

Fiu al unui pictor peisagist și al unei croitorese, a crescut la Bergen, un orășel german pitoresc din Saxonia Inferioară. Adolescent, ajunge în America, în 1978, cu o viză turistică.

La începutul anilor 1980, locuia în San Marino, California, unde se prezenta sub numele de Christopher Mountbatten Chichester. Pretindea că este producător de cinema și rubedenie cu lordul Mountbatten, omul de stat britanic, înrudit la rândul său cu familia regală britanică.

Închiriază o mică casă de oaspeți, de la o oarecare Didi Sohus, care locuia împreună cu fiul și cu nora, John și Linda.

În 1985, John și Linda Sohus dispar în mod misterios.

La scurtă vreme, Gerhartsreiter se mută la Greenwich, Connecticut, unde se prezintă ca un bogătaș cu numele de Christopher Crowe. El folosește un număr de securitate socială fals pentru a obține slujbe grase în mai multe firme de pe Wall Street.

La începutul anilor 1990, se dă drept Clark Rockefeller, membru al uneia dintre cele mai faimoase familii din America, care făcuse avere în sectorul petrolier.

Trăind la New York, Gerhartsreiter deținea o impresionantă colecție de artă (mai târziu se va dovedi că era falsă), cina în cluburi private, purta cravate Ascot din mătase și le spunea celor din anturajul său că se ocupă cu ajutorarea statelor din lumea a treia să-și plătească datoriile naționale.

Cei care îl cunoșteau îl descriau ca inteligent și excentric.

În 1995, s-a căsătorit cu Sandra Boss, absolventă de Harvard, membră în conducerea unei firme de consultanță în domeniul managementului.

Cuplul se mută la Boston, unde cumpără o casă de mai multe milioane de dolari, precum și un domeniu la Cornish, New Hampshire.

Când, în 2001, s-a născut fiica lor, Reigh, Gerhartsreiter a rămas acasă, să crească copilul, în timp ce Boss întreținea familia.

După ce a cerut divorțul, în 2007, Boss (care a declarat ulterior că nu a realizat că soțul ei era un escroc) i-a plătit lui Gerhartsreiter 800.000 de dolari și a obținut custodia fiicei lor.

Pe 27 iulie 2008, cu ocazia unei vizite supervizate de tribunalul din Boston, Gerhartsreiter își răpește fiica în vârstă de 7 ani și o duce la Baltimore, Maryland, unde găsise o casă și se stabilise sub o nouă identitate, ca Stan Chip, căpitan de iaht.

În urma unei vaste operațiuni polițienești, declanșate de răpirea copilei, Gerhartsreiter a fost prins pe 2 august în fața reședinței sale din Baltimore. Reigh a fost găsită nevătămată.

În iunie 2009, Gerhartsreiter a fost găsit vinovat de răpirea fiicei sale și condamnat la o pedeapsă de maximum cinci ani de închisoare.

Atenția publică acordată lui Gerhartsreiter a readus în actualitate moartea nesoluționată a lui John Sotus, ale cărui rămășițe dezmembrate fuseseră descoperite îngropate în curtea din spate a vechii sale case din San Marino, în 1994.

Soția lui Sohus nu a fost descoperită niciodată.

În martie 2011, Gerhartsreiter a fost acuzat de asasinarea lui John Sohus. În timpul procesului, procurorii au prezentat o serie de dovezi mai degrabă circumstanțiale care îl legau de crimă, inclusiv faptul că două genți în care se aflau rămășițele lui Sohus purtau logo-uri ale universităților din Wisconsin-Milwaukee și Southern California, frecventate de Gerhartsreiter.

Pe 10 aprilie 2013, un juriu îl găsește pe Gerhartsreiter vinovat de omor de gradul unu, pentru care va fi condamnat la 27 de ani de închisoare.

Gerhartsreiter și-a menținut până la sfârșit afirmația că nu el l-a ucis pe Sohus.

Registration

Aici iti poti reseta parola