Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Meta Romuli – Piramida romană pierdută
Articole online

Meta Romuli – Piramida romană pierdută

Meta Romuli – Piramida romană pierdută

Construcția piramidală pentru monumentele funerare a fost o tendință de înmormântare din ce în ce mai răspândită pentru elita societății în timpul domniei lui Caesar Augustus și a primei epoci imperiale. Construcția monumentelor împărtășea influențe culturale care, probabil, proveneau din Egipt sau din regatul vecin Meroe din Sudanul de astăzi (pe care Roma l-a atacat în 23 î.Hr.).

Prima mențiune despre Meta Romuli datează din secolul al V-lea d.Hr. în scrierile lui Helenius Acron, care menționează că cenușa lui Publius Cornelius Scipio Africanul a fost luată dintr-o piramidă din Vatican.

Datorită asemănării cu Piramida lui Cestius, în Evul Mediu a existat o credință populară conform căreia Meta Romuli și Piramida lui Cestius (numită Meta Remi în acea perioadă) adăposteau mormintele fondatorilor legendari ai Romei – Romulus și Remus.

Meta Romuli a fost, de asemenea, asociată cu locul martiriului Sfântului Petru, descris ca fiind „ad Therebintum inter duas metas…in Vaticano”, și, ulterior, a fost deseori prezentată în reprezentările martiriului Sfântului Petru și vizitată de pelerini în drumul lor spre Bazilica Sfântul Petru.

Potrivit relatărilor din secolul al XV-lea, Meta Romuli a fost construită la o înălțime de 32-50 de metri și acoperea o suprafață de 625 m². Accesul în interior se făcea printr-un tunel lung care ducea la o cameră interioară înaltă de 10,5 m, care conținea patru nișe în care se aflau mormintele incinerate.

Mirabilia Urbis Romae (un ghid al Romei din secolul al XII-lea) descrie: „lângă Naumachia se află mormântul lui Romulus, care se numește Meta și care a fost acoperit cu piatră fină [marmură], din care au fost făcute podeaua și scările de la Sfântul Petru. Avea în jurul său un spațiu deschis de 6 metri, făcut din travertin, cu propriul canal de scurgere și flori”.

În ciuda semnificației religioase importante a Meta Romuli, în anul 1498 d.Hr. Papa Alexandru al VI-lea a ordonat demolarea acesteia pentru a face loc proiectului Via Alessandrina, un drum care urma să lege Vaticanul cu un pod peste Tibru. Cu toate acestea, într-o scrisoare adresată Papei Leon al X-lea în anul 1519 d.Hr. de către pictorul și arhitectul italian Rafael, acesta descrie cum încă mai putea vedea rămășițele monumentului zeci de ani mai târziu.

În 1948-1949 d.Hr., în timpul lucrărilor de construcție a primului bloc din partea de nord a Via della Conciliazione, fundațiile Meta Romuli au fost redescoperite în actualul cartier Borgo din Roma.

Registration

Aici iti poti reseta parola