Această mască albastră uimitoare reprezintă ciclul aztec al morții și reînnoirii, după cum consideră arheologii.
Ce este: O mască de lemn încrustată cu turcoaz din civilizația aztecă
De unde provine: De undeva din Mesoamerica
Când a fost făcută: Între 1400 și 1521
Ce ne spune despre trecut:
Această mască, care este expusă la British Museum din Londra, este unul dintre numeroasele obiecte turcoaz pe care conchistadorul spaniol Hernán Cortés le-a luat probabil din Imperiul Aztec ca comoară la începutul secolului al XVI-lea.
Cum arată masca
Masca a fost sculptată din cedru spaniol și este decorată cu bucăți de mozaic turcoaz, ochi ornați cu aur și dinți din scoică, potrivit British Museum.
Interiorul este acoperit cu cinabru, un mineral roșu cărămiziu care conține mercur. Are o înălțime de aproximativ 16,8 centimetri și mici găuri la tâmple, sugerând că masca a fost purtată sau fixată pe ceva.
Xiuhtecuhtli, al cărui nume înseamnă „turcoaz” în limba nahuatl, era zeul aztec al „noului foc”.
Aztecii păstrau un „foc sfânt” care ardea continuu în Templul Focului din Tenochtitlan, din care erau aprinse toate celelalte focuri.
O dată la 52 de ani, preoții azteci lăsau focul să se stingă
Marele preot, purtând o mască turcoaz care îl reprezenta pe Xiuhtecuhtli, efectua apoi o Xiuhtlalpilli, sau „ceremonia focului nou”, care presupunea aprinderea unui foc pe pieptul unei victime sacrificate.
Când flăcările erau înalte, inima victimei era tăiată și aruncată în foc. Acest ritual a asigurat reînnoirea civilizației aztece pentru încă o jumătate de secol. Piesele de mozaic turcoaz mai închis de pe obrajii și nasul măștii par să formeze un fluture, un alt simbol al reînnoirii asociat cu Xiuhtecuhtli.
Dar nu este clar dacă masca a fost purtată vreodată sau dacă îl reprezintă pe Xiuhtecuhtli. De fapt, turcoazul în relief al măștii îl poate reprezenta pe zeul Nanahuatzin, care, conform mitologiei aztece, s-a sacrificat în foc și a ieșit la suprafață pentru a deveni soarele.