Ultimul japonez supraviețuitor, Masamitsu Yoshioka, care a atacat Pearl Harbor pe 7 decembrie 1941, a murit.
Atacul de la Pearl Harbor
Masamitsu Yoshioka, a cărui moarte a fost anunțată pe rețelele de socializare japoneze pe 28 august 2024, a murit la vârsta de 106 ani, lăsând o moștenire care a văzut implicarea sa în evenimentul care a propulsat Statele Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial.
Înainte de Al Doilea Război Mondial, Masamitsu Yoshioka a fost responsabil de întreținerea avioanelor operate de Marina Imperială Japoneză (IJN). Când națiunea a declanșat cel de-al Doilea Război Sino-Japonez, el și-a exprimat dorința de a zbura pe cer și astfel a început pregătirea de pilot.
În scurt timp, a fost repartizat pe portavionul japonez Sōryū.
Decesul lui Yoshioka a fost anunțat de jurnalistul și autorul japonez Takashi Hayasaki
Masamitsu Yoshioka avea doar 23 de ani când a decolat de pe Sōryū într-un Nakajima B5N2 „Kate” spre Pearl Harbor. Înarmați cu o singură torpilă de 800 kg, el, pilotul și artileristul din spate au zburat cu bombardierul 300 de kilometri până la Ford Island, unde ei și camarazii lor au lansat celebrul atac surpriză.
Vorbind pentru Japan Forward în 2023, fostul pilot și-a amintit că, înainte de atac, au avut o singură șansă de a exersa cu o torpilă adevărată. Mai mult, nici măcar nu li s-a spus pentru ce se antrenau.
„În ciuda întregului nostru antrenament, am avut parte doar de un singur exercițiu cu o torpilă adevărată”, și-a amintit el, adăugând: «Torpilele sunt scumpe, așa că cea pe care am folosit-o la antrenament avea un focos umplut cu apă în loc de explozibil».
În momentul în care B5N2-ul lui Masamitsu Yoshioka a ajuns la Pearl Harbor, un fum gros și negru se ridica în aer
„Am zărit o navă de luptă”, a declarat el pentru Japan Forward. „Erau doar două nave pe care le puteam vedea clar. Pilotul a zburat direct spre una dintre ele, iar când avionul a ajuns la viteza, distanța, unghiul și altitudinea pentru care ne-am antrenat, am lansat torpila.
„În timp ce ne îndepărtam cu viteză deasupra navei, am zărit, cu coada ochiului, două coloane înguste și albe de apă de mare, cu diametrul de aproximativ doi metri și înălțimea de treizeci de metri, care explodau chiar lângă navă”, a continuat el. „Lovitură directă!”
Yoshioka și echipajul său, împreună cu un alt bombardier, au lovit USS Utah (BB-31/AG-16), provocând scufundarea acesteia. Cincizeci și opt de americani și-au pierdut viața. Cu toate acestea, fosta navă de luptă nu era ținta dorită, deoarece fusese transformată în navă de antrenament.
În total, 2 390 de militari și civili americani și-au pierdut viața în timpul atacului asupra Pearl Harbor
În plus, 21 de nave ale marinei americane au fost scufundate și 180 de avioane de război au fost distruse. Japonezii au pierdut 29 de avioane și cinci submarine.
A doua zi, președintele american Franklin D. Roosevelt a declarat război Japoniei, aruncând Statele Unite în Al Doilea Război Mondial.
Trecând rapid la Bătălia de la Midway, Sōyrū a fost scufundat. Din fericire pentru Masamitsu Yoshioka, el se afla în concediu de odihnă la momentul respectiv. În 1944, a fost detașat pe Peleliu, unde era cât pe ce să fie implicat într-una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria Corpului de Infanterie Marină al SUA. Cu toate acestea, s-a îmbolnăvit de malarie și a fost evacuat înainte ca americanii să lanseze atacul.
Acestea au fost doar două cazuri în care Masamitsu Yoshioka a scăpat de o moarte sigură
Într-o altă situație, avionul său a fost reținut la sol în momentul în care armata japoneză a început să ordone atacuri kamikaze, din cauza lipsei de piese de schimb.
După cel de-al Doilea Război Mondial, Masamitsu Yoshioka a lucrat atât pentru Forța Maritimă de Autoapărare, cât și pentru o companie de transport. A vorbit rar despre experiențele sale din timpul războiului, spunând că îi era „rușine că sunt singurul care a supraviețuit și a trăit o viață atât de lungă”.
Când a vorbit în sfârșit despre ceea ce a văzut în timpul conflictului, și-a exprimat tristețea pentru americanii care și-au pierdut viața la Pearl Harbor, explicând: „Acum mă gândesc la oamenii care erau la bordul acelor nave pe care le-am torpilat. Mă gândesc la oamenii care au murit din cauza mea. Erau oameni tineri, la fel ca noi”.
Yoshioka a mai spus că i-ar fi plăcut să viziteze Pearl Harbor, spunând: „Nu aș ști ce să spun. Dacă aș putea merge, mi-ar plăcea să vizitez mormintele celor care au murit. Mi-ar plăcea să le aduc cel mai profund respect”.