Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Masacrul de la Viannos, un exemplu mai puțin cunoscut de violență a naziștilor împotriva civililor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Masacrul de la Viannos, un exemplu mai puțin cunoscut de violență a naziștilor împotriva civililor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Grecia, Al Doilea Război Mondial

Masacrul de la Viannos. În urmă cu 81 de ani, soldații germani au ucis aproximativ 500 de localnici din Viannos și Ierapetra ca represalii pentru un atac al partizanilor locali.

Masacrul de la Viannos. Giannis Syngelakis avea 7 ani când naziștii au ajuns în Ano Viannos

Era 14 septembrie 1943, iar Syngelakis și familia sa se pregăteau să sărbătorească Înălțarea Sfintei Cruci, o zi de sărbătoare ortodoxă. Atunci, soldații germani au luat cu asalt casa lui Syngelakis de pe insula grecească Creta, ordonându-le tatălui și unchiului său să iasă afară.

Mama lui Syngelakis a apărut brusc, a povestit el revistei germane Der Spiegel în 2015. „Plângea”, a povestit el. „Ea a spus: „Vino, fiule. Tatăl tău a fost ucis’”.

Până la sfârșitul masacrului, naziștii i-au ucis tatăl, bunicul și trei dintre unchii săi. Un alt unchi a supraviețuit ascunzându-se sub o grămadă de cadavre.

Atacul de la Ano Viannos a făcut parte dintr-o campanie mai amplă de violență împotriva cretanilor în timpul ocupației Greciei de către Axă

Numite acum în mod obișnuit masacrele de la Viannos, atacurile, care au avut loc pe parcursul a trei zile în aproximativ 20 de sate din provinciile Viannos și Ierapetra, au dus la moartea a aproximativ 500 de persoane. Acestea reprezintă un exemplu mai puțin cunoscut de violență nazistă împotriva civililor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Atât pe fronturile din Europa de Vest, cât și pe cele din Europa de Est, în locuri precum Lidice, Cehoslovacia; Oradour-sur-Glane, Franța; și Khatyn, Belarus, germanii au luat ca țintă civili ca represalii pentru atacurile membrilor rezistenței Aliate sau ale luptătorilor de gherilă, distrugând în acest proces orașe și sate întregi. În Uniunea Sovietică, aceste crime fără discernământ au subliniat convingerea naziștilor că populația slavă era inferioară din punct de vedere rasial; în alte părți, ele au demonstrat mai degrabă utilizarea forței de către naziști pentru a înăbuși rezistența și pentru a crea o atmosferă de „teroare exemplară”, conform unui ordin din 1941.

Friedrich-Wilhelm Müller, un general nazist supranumit ulterior „măcelarul din Creta” pentru rolul său în atrocitățile de pe insulă, a ordonat masacrele din Viannos ca răspuns la un atac al rezistenței cretane. După ce au ucis doi soldați naziști, luptătorii din rezistență au pregătit o ambuscadă în apropiere, prinzând cu garda jos o unitate germană și provocându-i pierderi grele, pe lângă faptul că au luat mai mulți oameni ostatici. Represaliile naziștilor au urmat rapid, Müller ordonând unui număr de 2 000 de soldați să „distrugă Viannos și să execute toți bărbații cu vârsta peste 16 ani, precum și pe toți cei care au fost arestați în mediul rural, indiferent de vârstă sau sex”.

Grecia, Al Doilea Război Mondial

Masacrul de la Viannos. Invazia Axei în Grecia

Masacrele de la Viannos au avut loc la doi ani după ocuparea de către Axă a Cretei și a Greciei continentale . Deși Italia invadase Grecia în octombrie 1940, acest atac inițial a eșuat, grecii dovedindu-se mai rezistenți decât anticipase dictatorul italian Benito Mussolini. Când invadatorii au cerut capitularea dictatorului grec Ioannis Metaxas, acesta ar fi răspuns cu un singur cuvânt: „Oxi”-„Nu”. Împinsă spre nord peste granița albaneză în doar o săptămână, Italia a revendicat victoria asupra Greciei abia în primăvara anului următor, după o a doua invazie susținută de naziști și de alte puteri ale Axei.

Pe măsură ce situația de pe continent se deteriora, oficialii greci și personalul militar, precum și trupele britanice trimise să ajute la respingerea invaziei, au fugit în Creta. Insula a oferit doar un adăpost trecător: Parașutiștii naziști au atacat în mai 1941, suferind pierderi semnificative, dar reușind să îi forțeze pe Aliați să se retragă.

Localnicii au jucat un rol esențial în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Bătălia din Creta. După cum scrie istoricul Antony Beevor în Creta 1941: The Battle and the Resistance, „Băieți, bătrâni și, de asemenea, femei au dat dovadă de un curaj uluitor în apărarea insulei lor”, mânuind puști, furci, cuțite și orice alte arme pe care le-au putut găsi împotriva invadatorilor germani. Împreună, cretanii și cei 40 000 de apărători aliați rămași pe insulă au provocat pierderi atât de mari încât Adolf Hitler a limitat viitoarele atacuri aeriene naziste din timpul războiului.

Masacrul de la Viannos, Al Doilea Război Mondial

Aliații și-au evacuat majoritatea trupelor din Creta până la 1 iunie, lăsând regiunea sub controlul Axei

Germania, Italia și Bulgaria și-au împărțit controlul asupra Greciei, Germania ocupând vestul Cretei, iar Italia partea de est a insulei. Majoritatea celor aproximativ 12.000 de soldați aliați care nu au putut fi transportați din Creta la timp au devenit prizonieri de război, rămânând în condiții insalubre în lagărele de pe continent. D

La începutul ocupației Axei, în 1941, în Grecia locuiau aproape 72 000 de evrei, dintre care majoritatea trăiau în orașul Salonic, controlat de germani. La fel ca în Polonia, Țările de Jos, Franța și alte teritorii ocupate din Europa, germanii au pus în aplicare o politică de genocid sistematic împotriva evreilor din Grecia, deportându-i în centre de exterminare și lagăre de concentrare. Din cei 43.000 de locuitori ai Salonicului, peste 40.000 au fost uciși în timpul Holocaustului, majoritatea la sosirea la Auschwitz-Birkenau.

Creta a avut o comunitate evreiască semnificativ mai mică, numărând 371 de persoane în 1941. Majoritatea acestor persoane au murit la 9 iunie 1944, când un submarin britanic a scufundat o navă germană care transporta 265 de pasageri evrei, precum și membri ai rezistenței grecești și prizonieri de război italieni, pe continent pentru deportare la Auschwitz. Până la sfârșitul războiului, naziștii au ucis mai mult de 80 % din populația evreiască a Greciei de dinainte de război.

Registration

Aici iti poti reseta parola