Marina taiwaneză vrea să construiască fregate mai mici pentru a reduce costurile de „umbrire” a navelor de război chinezești în apropierea insulei
Marina insulară a bugetat inițial 24,5 miliarde de dolari NT (760 de milioane de dolari SUA) din 2019 până în 2026 pentru a construi un prototip de fregată cu rachete de 4.500 de tone, ca parte a proiectului său de flotă de nouă generație pentru a face față amenințărilor militare tot mai mari din partea APL.
Dar ulterior a constatat că împărțirea bugetului pentru a construi în schimb două fregate de 2.000 de tone ar fi mai rentabilă și mai strategică pentru a face față așa-numitei noi normalități create de PLA, a declarat Chiang Cheng-kuo, șeful de stat major al marinei militare din Taiwan, în cadrul unei reuniuni a legislativului.
„Recent, [PLA] a mărit desfășurările de nave și misiunile de patrulare în apele din apropierea Taiwanului… și trebuie să trimitem nave pentru a urmări și monitoriza navele de război ale PLA în fiecare zi”, a spus el, adăugând că acest lucru a crescut brusc costurile operaționale ale marinei insulare.
Taiwanul a optat pentru fregatele mai mici luna trecută, iar în sesiunea de revizuire de miercuri legislatorii au cerut un plan de livrare mai detaliat din partea marinei.
Chiang a declarat că, deși APL a desfășurat nave de război mari, precum distrugătorul de 7.500 de tone de tip 052D din clasa Luyang III, în apele din apropierea Taiwanului în timpul exercițiilor sale fără precedent cu focuri reale din august, a trimis mai ales nave mai ușoare pentru misiuni de patrulare în jurul insulei după exerciții.
Navele mai ușoare ale Beijingului au inclus corveta de rachete de tip 056A Jiangdao, de 1.300 de tone, care are un echipaj de aproximativ 70 de persoane, fregata de tip 053H3 Jiangwei-II, de 2.250 de tone, cu un echipaj de 167 de persoane, și fregata de tip 054A Jiangkai-II, de 3.963 de tone, cu un echipaj de 180 de persoane, a precizat el.
Dar, deoarece marina insulară nu avea suficiente nave de război de dimensiuni medii pentru a monitoriza activitățile navelor PLA, a trebuit să trimită nave mari – precum distrugătorul de clasă Keelung de 7.289 de tone, care are un echipaj de 360 de persoane, fregata de clasă Chi Yang de 4.065 de tone, cu un echipaj de 260 de persoane, sau fregata de clasă Cheng Kung de 4.103 de tone, cu un echipaj de 235 de persoane – pentru a face această treabă, a declarat Chiang.
„Acest lucru a crescut în mod semnificativ nu numai costurile operaționale și de combustibil ale navelor noastre, ci și forța de muncă”, a spus Chiang.
Fabricarea fregatelor mai ușoare pentru misiunile de umbrire ar fi mai rentabilă
Potrivit unei propuneri făcute de marină luna trecută, aceasta ar urma să construiască două prototipuri de 2.000 de tone – o fregată antiaeriană și o fregată antisubmarin până la sfârșitul anului 2026 – cu un plan pentru alte opt după finalizarea celor două fregate.
Conform planului marinei, fregata antiaeriană va fi înarmată cu rachete de apărare aeriană cu rază medie de acțiune TC-2, în timp ce cealaltă navă va transporta rachete antisubmarin HF-3.
Tensiunile din strâmtoarea Taiwan au crescut în august, când APL a organizat exerciții fără precedent în jurul insulei și a tras rachete balistice deasupra Taiwanului, la scurt timp după vizita lui Pelosi – o călătorie pe care Beijingul a considerat-o o încălcare a suveranității sale și a politicii Washingtonului privind o singură Chină.
De atunci, a crescut intensitatea și frecvența exercițiilor de luptă comune. De asemenea, a trimis avioane și nave de război peste linia mediană din strâmtoarea Taiwan – o graniță de facto între cele două părți. Aceste traversări au continuat în ceea ce oficialii taiwanezi și americani spun că este un efort al APL de a crea o nouă normalitate.
Luna trecută, ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat că, pe lângă survolarea zilnică cu avioane de război, APL a desfășurat între patru și șase nave de război în apele din apropierea Taiwanului în fiecare zi din august.
Beijingul consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său care trebuie readus sub control, prin forță dacă este necesar. Majoritatea țărilor, inclusiv SUA, nu recunosc Taiwanul ca stat independent. Cu toate acestea, Washingtonul se opune oricărei încercări de a cuceri insula prin forță.