Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > De la tensiunile dintre China și Taiwan la războiul din Ucraina, Elon Musk împarte planuri de pace – și îi supără pe aproape toți cei implicați
Articole online

De la tensiunile dintre China și Taiwan la războiul din Ucraina, Elon Musk împarte planuri de pace – și îi supără pe aproape toți cei implicați

Elon Musk

De la tensiunile dintre China și Taiwan la războiul din Ucraina, Elon Musk împarte planuri de pace – și îi supără pe aproape toți cei implicați

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a intervenit în această săptămână în unele dintre cele mai complexe conflicte geopolitice și militare din lume, de la tensiunile dintre China și Taiwan la războiul din Ucraina.

Dar sfaturile nesolicitate i-au adus miliardarului reacții de respingere din partea aproape tuturor celor implicați.

Într-un interviu cu Financial Times publicat vineri, Musk a declarat că tensiunile dintre Taiwan și China ar putea fi rezolvate prin transformarea insulei într-o „zonă administrativă specială” similară cu Hong Kong, menționând că un astfel de aranjament „probabil nu va face pe toată lumea fericită”.

Declarația a provocat rapid furia oficialilor taiwanezi, un legiuitor amenințând că va boicota Tesla dacă Musk va continua să susțină această propunere, a relatat sâmbătă Taiwan News. Alți oficiali au susținut că, din cauza intereselor de afaceri ale lui Musk în China, mogulul tehnologiei nu poate menține o viziune obiectivă asupra conflictului.

„Este de înțeles că Musk trebuie să coopereze cu el pentru a face afaceri. Dar acum lumea este mai preocupată de modul în care se asigură democrația, drepturile omului și libertățile din Taiwan”, a declarat Luo Zhizheng, secretar general al Yuanului Legislativ al Partidului Democrat Progresist din Taiwan, potrivit publicației.

Guvernul chinez a ripostat, calificând comentariul lui Musk drept „nepotrivit”, a relatat separat Taiwan News sâmbătă

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat că „problema Taiwanului este politica internă a Chinei”, adăugând că guvernul va „suprima în mod hotărât interferențele forțelor străine”, potrivit televiziunii de stat CCTV News.

Este o reacție mai puțin extremă în comparație cu cele ale oficialilor ucraineni, care au aruncat în aer planul lui Musk pentru pace între Rusia și Ucraina. Miliardarul și-a transmis luni pe Twitter gândurile sale sub forma unui sondaj.

Ca răspuns, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, a scris pe Twitter: „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”.

Vineri, cel mai bogat om din lume a declarat că „încearcă să facă ceea ce trebuie” în privința războiului din Ucraina. Compania SpaceX a lui Musk a livrat 15.000 de kituri Starlink în Ucraina în urma invaziei Rusiei, un proiect care, potrivit lui Musk, a costat deja SpaceX 80 de milioane de dolari.

Registration

Aici iti poti reseta parola