De la tensiunile dintre China și Taiwan la războiul din Ucraina, Elon Musk împarte planuri de pace – și îi supără pe aproape toți cei implicați
Elon Musk, CEO-ul Tesla, a intervenit în această săptămână în unele dintre cele mai complexe conflicte geopolitice și militare din lume, de la tensiunile dintre China și Taiwan la războiul din Ucraina.
Dar sfaturile nesolicitate i-au adus miliardarului reacții de respingere din partea aproape tuturor celor implicați.
Într-un interviu cu Financial Times publicat vineri, Musk a declarat că tensiunile dintre Taiwan și China ar putea fi rezolvate prin transformarea insulei într-o „zonă administrativă specială” similară cu Hong Kong, menționând că un astfel de aranjament „probabil nu va face pe toată lumea fericită”.
Declarația a provocat rapid furia oficialilor taiwanezi, un legiuitor amenințând că va boicota Tesla dacă Musk va continua să susțină această propunere, a relatat sâmbătă Taiwan News. Alți oficiali au susținut că, din cauza intereselor de afaceri ale lui Musk în China, mogulul tehnologiei nu poate menține o viziune obiectivă asupra conflictului.
„Este de înțeles că Musk trebuie să coopereze cu el pentru a face afaceri. Dar acum lumea este mai preocupată de modul în care se asigură democrația, drepturile omului și libertățile din Taiwan”, a declarat Luo Zhizheng, secretar general al Yuanului Legislativ al Partidului Democrat Progresist din Taiwan, potrivit publicației.
Guvernul chinez a ripostat, calificând comentariul lui Musk drept „nepotrivit”, a relatat separat Taiwan News sâmbătă
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat că „problema Taiwanului este politica internă a Chinei”, adăugând că guvernul va „suprima în mod hotărât interferențele forțelor străine”, potrivit televiziunii de stat CCTV News.
Este o reacție mai puțin extremă în comparație cu cele ale oficialilor ucraineni, care au aruncat în aer planul lui Musk pentru pace între Rusia și Ucraina. Miliardarul și-a transmis luni pe Twitter gândurile sale sub forma unui sondaj.
Ca răspuns, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, a scris pe Twitter: „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”.
Vineri, cel mai bogat om din lume a declarat că „încearcă să facă ceea ce trebuie” în privința războiului din Ucraina. Compania SpaceX a lui Musk a livrat 15.000 de kituri Starlink în Ucraina în urma invaziei Rusiei, un proiect care, potrivit lui Musk, a costat deja SpaceX 80 de milioane de dolari.
Ukraine-Russia Peace:
– Redo elections of annexed regions under UN supervision. Russia leaves if that is will of the people.
– Crimea formally part of Russia, as it has been since 1783 (until Khrushchev’s mistake).
– Water supply to Crimea assured.
– Ukraine remains neutral.
— Elon Musk (@elonmusk) October 3, 2022