Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marina americană și-ar putea păstra mai mult timp în apă submarinele nucleare cu rachete mai vechi, în timp ce costul noului său submarin cu rachete crește vertiginos
Articole online

Marina americană și-ar putea păstra mai mult timp în apă submarinele nucleare cu rachete mai vechi, în timp ce costul noului său submarin cu rachete crește vertiginos

submarin

Marina americană și-ar putea păstra mai mult timp în apă submarinele nucleare cu rachete mai vechi, în timp ce costul noului său submarin cu rachete crește vertiginos

La evenimentul de profil înalt au participat atât amiralul Daryl Caudle, comandantul Forțelor Flotei SUA, cât și secretarul Marinei, Carlos Del Toro, care a declarat că noua clasă Columbia „va fi piatra de temelie a descurajării noastre strategice” și „garantul suprem al securității noastre naționale”.

Cu toate acestea, programul Columbia întâmpină diferite dificultăți, printre care pot fi amintite anumite întârzieri și dificultăți tehnice.

La aceste probleme se adaugă un raport recent al Biroului guvernamental de răspundere care, pe lângă catalogarea dificultăților din programul Columbia, a remarcat costul total al programului, care a crescut cu încă 3,4 miliarde de dolari, ajungând la o valoare preconizată de 112 miliarde de dolari.

Având în vedere că submarinele cu rachete balistice cu propulsie nucleară (clasificate ca SSBN) transportă 70% din arsenalul nuclear desfășurat al Americii, perspectiva întârzierilor a determinat Marina să ia în considerare prelungirea duratei de viață a unora dintre cele mai vechi SSBN, chiar dacă unele dintre ele se apropie de sfârșitul duratei lor de viață.

Clasa Columbia

Cu o lungime de 170 de metri, o lățime de 13 metri și un deplasament de 20.810 tone, clasa Columbia va fi cel mai mare submarin construit vreodată de SUA.

Pe lângă torpilele Mk 48 cu capacitate avansată, submarinele vor transporta 16 rachete balistice Trident II D5 lansate din submarin, fiecare dintre acestea având o rază de acțiune de peste 7.500 de mile.

Ambarcațiunile vor avea o durată de viață de 42 de ani și vor avea o serie de modernizări și îmbunătățiri față de predecesorii lor din clasa Ohio, inclusiv „performanțe acustice superioare și senzori de ultimă generație pentru a-l face cel mai capabil și mai silențios submarin construit vreodată”.

O îmbunătățire semnificativă este faptul că reactorul fiecărui vas din clasa Columbia nu va trebui să fie realimentat vreodată în timpul duratei de viață planificate, ceea ce face ca reactoarele să fie mai eficiente din punct de vedere al costurilor și permite submarinelor să fie operaționale pentru perioade mai lungi.

Clasa Columbia este, de asemenea, dezvoltată în comun cu SSBN-ul din clasa Dreadnaught al Marinei Regale Britanice. Ambele clase vor avea compartimentul comun pentru rachete, o secțiune a submarinelor dezvoltată în comun de Electric Boat, cu sediul în SUA, și BAE Systems, cu sediul în Marea Britanie, care va găzdui SLBM-urile. De asemenea, ambele nave vor fi înarmate cu Trident II D5.

Marina plănuiește să construiască un total de 12 ambarcațiuni din clasa Columbia. Construcția USS District of Columbia este în curs de desfășurare, iar construcția celui de-al doilea, USS Wisconsin, va începe în martie 2024.

Clasa Ohio

Submarinele din clasa Ohio ale Marinei SUA sunt în prezent cele mai mari submarine americane. Acestea sunt puțin mai mici decât va fi clasa Columbia, măsurând 160 de metri lungime și 12 metri lățime și având un deplasament de 18.750 de tone, dar submarinele din clasa Ohio sunt mai puternic înarmate decât cele din clasa Columbia, cu patru tuburi torpiloare și 24 de SLBM-uri Trident II D-5.

Optsprezece SSBN din clasa Ohio au fost construite între 1976 și 1997. În 2002, Marina Militară a stabilit că poate satisface nevoile nucleare strategice ale SUA cu 14 Ohio și a decis să transforme cele mai vechi patru nave – USS Ohio, USS Michigan, USS Florida și USS Georgia – în submarine cu rachete de croazieră.

Reclasificate SSGN, aceste ambarcațiuni și-au schimbat torpilele și rachetele balistice cu până la 154 de rachete de croazieră de atac terestru Tomahawk, care sunt lansate din tuburile de rachete reamenajate ale submarinelor.

Două dintre tuburi au fost transformate în camere de blocare a înotătorilor, care, împreună cu capacitatea de a monta un adăpost pe puntea uscată care găzduiește un vehicul de livrare SEAL sau bărci gonflabile, permite SSGN-urilor să transporte și să desfășoare 66 de trupe de operațiuni speciale pentru misiuni secrete.

Inițial, Ohio avea o durată de viață de doar 30 de ani, dar, pentru că îndeplinesc o misiune atât de vitală, Marina a mărit-o la 42 de ani.

Posibilă prelungire

USS District of Columbia este planificat să fie livrat în 2027, cu o capacitate operațională inițială așteptată în iunie 2030 și prima sa patrulare în 2031. Ohio, toate, cu excepția a cinci dintre ele, care au fost în serviciu timp de 30 de ani sau mai mult, sunt așteptate să fie scoase din uz între 2027 și 2040.

Acesta este un termen strâns, mai ales având în vedere importanța SSBN-urilor în cadrul posturii nucleare a SUA. Depășirile de costuri și întârzierile în programele majore de achiziție ale Marinei nu sunt neobișnuite, iar Marina se gândește acum să prelungească durata de viață a până la cinci SSBN Ohio în cazul în care noile sale submarine vor avea probleme.

Registration

Aici iti poti reseta parola