După ani de așteptare, primul distrugător stealth al marinei americane operează mai departe de casă decât a fost vreodată
USS Zumwalt, nava principală a distrugătoarelor stealth din clasa Zumwalt, a făcut o escală în Guam la 19 septembrie și a ajuns în Japonia la 26 septembrie. A plecat din Japonia la 8 octombrie.
Călătoria este cea mai îndepărtată față de portul său de origine din San Diego de când a fost pusă în funcțiune în 2016. Este, de asemenea, o șansă de a demonstra capacitățile clasei Zumwalt pentru Marina Militară.
„Angajarea lor face parte din procesul de integrare a unei clase de nave în mediul operațional și de înțelegere a modului în care aceasta poate funcționa cel mai bine cu alte nave/platforme”, a declarat un oficial al Marinei pentru CNN.
Navele Zumwalt – Zumwalt, USS Michael Monsoor și USS Lyndon B. Johnson, fiecare dintre ele costând aproximativ 8 miliarde de dolari – au fost proiectate inițial cu sistemul avansat de tunuri, care urma să tragă proiectile de atac terestru cu rază lungă de acțiune, o rundă de 155 mm asistată de rachete care este „cel mai precis și cu cea mai mare rază de acțiune proiectil ghidat”, potrivit producătorului său, Lockheed Martin.
Cu aceste proiectile, navele Zumwalt urmau să ofere sprijin prin foc forțelor de pe uscat și să desfășoare alte operațiuni în apele din apropierea țărmului, dar, pe măsură ce Marina și-a redus comanda planificată de nave din clasa Zumwalt de la aproape 30 la doar trei, costul acestor proiectile a crescut la aproape 1 milion de dolari bucata.
Marina a luat decizia de a le înarma cu până la 12 noi rachete hipersonice
Ca parte a acestui plan, tunurile navelor urmează să fie îndepărtate și înlocuite cu lansatorul vertical pentru corpul de alunecare hipersonic comun. Modificările urmează să înceapă în 2023, a declarat un oficial al Marinei SUA pentru USNI News.
Pe lângă provocările tehnologice, navele s-au confruntat ani de zile cu probleme de întreținere, cum ar fi o defecțiune la sistemul de propulsie al USS Zumwalt, care a lăsat-o blocată în Canalul Panama în 2016 și a trebuit să fie remorcată pentru a fi scoasă – a doua defecțiune pe parcursul primelor sale luni de serviciu.
În timp ce noua tehnologie a lui Zumwalts nu a funcționat întotdeauna, marinarii au completat designul său.
În timp ce se afla în largul Alaskăi, în 2019, echipajul a folosit o furtună pentru a testa manevrabilitatea navei pe o mare grea. Căpitanul Andrew Carlson a declarat că, în ciuda valurilor de câțiva metri, designul funcționează pentru a îndrepta nava mai repede decât modelele anterioare, ceea ce a făcut-o mai ușor de manevrat.
„Una peste alta, aș prefera să fiu pe această navă decât pe oricare altă navă pe care am fost”, a declarat Carlson pentru Defense News despre Zumwalt. „Pentru aceia dintre noi care au fost pe crucișătoare, mai ales în partea de sus, te cam înclini la 15 grade și te întrebi dacă te vei întoarce. Noi nu am experimentat nimic din toate acestea”.
Ani de zile în curs de realizare
Deși Marina spune că perioada petrecută de USS Zumwalt în Pacific nu este oficial o desfășurare, escala în Guam evidențiază prezența persistentă a SUA în regiune.
„Această escală în port este o dovadă a muncii asidue a echipajului și a rezilienței navei”, a declarat căpitanul Amy McInnis, comandantul lui Zumwalt, după sosirea în Guam.
În timp ce Zumwalt se afla în Japonia, marinarii săi au preluat provizii, inclusiv alimente, piese de reparații și corespondență. Comandantul șef al navei, Andrew Zalewski, a declarat că, deși escala în Japonia „pare obișnuită”, vizita „a fost de fapt o reușită după ani muncă și planificare”.
Operarea distrugătorului cu Flota a 7-a a Marinei SUA și alături de aliați și parteneri „este un pas important” pentru Zumwalts și pentru flotă, a declarat locotenentul Katherine Serrano, ofițer de relații publice în cadrul Task Force 71 și al Escadrilei de distrugătoare 15, la care Zumwalt este alocat în prezent.
Pe măsură ce tensiunile cu China au crescut din cauza Taiwanului și a altor probleme, Beijingul a criticat în mod repetat activitatea militară a SUA în regiune, inclusiv tranzitul marinei americane prin apele revendicate de Beijing.