Marina americană a confiscat peste 2.000 de arme de pe o barcă din lemn care călătorea spre Yemen, susținând că armele au fost trimise de Iran
Într-o declarație, Marina americană a precizat că membrii serviciilor sale au confiscat pe 6 ianuarie 2.116 „puști de asalt AK-47” după ce au observat velierul în apele internaționale din apropierea Golfului Oman. Vasul navigase „pe o rută folosită în mod istoric pentru traficul de mărfuri ilicite către Houthis”, a precizat Marina.
Marina americană nu a împărtășit dovezi care să facă legătura între depozitul de arme recent descoperit și Iran. Cu toate acestea, într-o declarație pentru Associated Press, un purtător de cuvânt al Marinei Militare a afirmat că cei șase membri ai echipajului yemenit al velierului „au confirmat originea” încărcăturii lor.
În februarie 2022, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, inclusiv Rusia, a votat pentru prelungirea embargoului asupra armelor impus houthis, care de aproape un deceniu sunt blocați într-un război acerb împotriva guvernului recunoscut la nivel internațional al țării.
În urmă doi ani, președintele Joe Biden a făcut din Yemen punctul central al primului său discurs de politică externă, în care a declarat că „acest război trebuie să se încheie”. Un copil din această țară moare de foame la fiecare 75 de secunde. O investigație a CNN evidențiază efectele devastatoare ale blocadei susținute de SUA asupra țării, în timp ce filmul nominalizat la Oscar Hunger Ward documentează în mod emoționant și dureros disperarea lucrătorilor medicali yemeniți de a salva copii flămânzi, care nu dispun de facilități sau de provizii adecvate.
La sfârșitul anului 2014, rebelii houthi au cucerit capitala Yemenului. A urmat un război civil, în urma căruia Arabia Saudită, înarmată și susținută de Statele Unite, a intervenit împotriva a ceea ce susținea că este o mișcare susținută de Iran. Zeci de mii de persoane au murit de atunci în conflict, multe dintre ele în lovituri aeriene conduse de Arabia Saudită, deși în ultimele luni s-a înregistrat o pace relativă – pe fondul foametei generalizate – în ciuda expirării, în octombrie anul trecut, a unui acord de încetare a focului.