Atacul terorist din Yemen asupra distrugătorului american USS Cole
Nava Cole sosise în extremitatea sudică a peninsulei arabe, pentru a se realimenta în drum spre Aden, unde se alătura navelor de război americane care aplicau sancțiunile comerciale împotriva Irakului. Era programat să rămână în port pentru doar patru ore, ceea ce indică faptul că teroriștii aveau informații precise despre vizita neanunțată a distrugătorului la stația de alimentare cu combustibil din Aden. Ambarcațiunea de mici dimensiuni a teroriștilor s-a alăturat unui grup de nave din port care ajutau Cole să acosteze în timp ce acesta se aproviziona cu combustibil și au reușit să ajungă nestingheriți la nava de război americană. Barca lor a explodat apoi într-o explozie masivă care a străpuns partea din babord a navei Cole, avariind grav sala motoarelor și camerele de mese și de locuit adiacente. Martorii de pe Cole au declarat că ambii teroriști s-au ridicat în picioare în momentul dinaintea exploziei.
Explozia a provocat o inundare extinsă a navei de război, făcând ca aceasta să se încline ușor, dar până seara membrii echipajului au reușit să oprească inundarea și să mențină Cole pe linia de plutire. În urma atacului, președintele Bill Clinton a ordonat navelor americane din Golful Persic să părăsească portul și să se îndrepte spre apele libere. O echipă numeroasă de anchetatori americani a fost trimisă imediat la Aden pentru a investiga incidentul, inclusiv un grup de agenți FBI care se concentrau exclusiv pe posibilele legături cu Osama bin Laden. Bin Laden a fost acuzat oficial în SUA de a fi fost autorul atentatelor cu bombă din 1998 asupra ambasadelor americane din Kenya și Tanzania, în urma cărora au murit 224 de persoane, inclusiv 12 americani.
Șase bărbați despre care se credea că sunt implicați în atacul de la Cole au fost arestați la scurt timp în Yemen. În lipsa cooperării din partea autorităților yemenite, FBI nu a reușit să stabilească o legătură concludentă între atac și bin Laden.