Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum și-a obținut Kenya independența față de Marea Britanie?
Articole online

Cum și-a obținut Kenya independența față de Marea Britanie?

Kenya

Cum și-a obținut Kenya independența față de Marea Britanie?

Cu un deceniu înainte, în 1952, o rebeliune cunoscută sub numele de Revolta Mau Mau a zguduit colonia britanică. Britanicii nu numai că au cheltuit aproximativ 55 de milioane de lire sterline pentru a reprima revolta, dar au provocat și numeroase masacre printre civili, au forțat câteva sute de mii de kenyeni să fie închiși în lagăre de concentrare și au suspendat libertățile civile în unele orașe.

Războiul s-a încheiat cu încarcerarea și executarea multora dintre rebeli, dar britanicii au înțeles, de asemenea, că lucrurile s-au schimbat definitiv. Guvernul colonial a introdus reforme care au permis kenyenilor să dețină mai ușor terenuri și să cultive cafea, o importantă cultură comercială rezervată anterior coloniștilor europeni. Începând cu 1957, kenyenilor li s-a permis să fie aleși în Consiliul Legislativ. În contextul în care mișcările naționaliste se răspândeau pe întreg continentul și în care Marea Britanie nu mai era capabilă din punct de vedere financiar sau militar să își susțină imperiul, guvernul britanic și reprezentanții mișcării pentru independență din Kenya s-au întâlnit în 1960 pentru a negocia independența.

Acordul prevedea un Consiliu Legislativ cu 66 de locuri, dintre care 33 de locuri rezervate kenyenilor de culoare și 20 pentru alte grupuri etnice. Jomo Kenyatta, un fost lider al Uniunii Naționale Africane din Kenya, pe care britanicii îl întemnițaseră pe baza unor acuzații false după revolta Mau Mau, a depus jurământul în calitate de prim-ministru al Kenyei la 1 iunie 1963, în vederea pregătirii tranziției către independență. D

Problemele Kenyei nu s-au încheiat odată cu independența. Luptele cu rebelii de etnie somaleză din nordul țării au continuat din momentul independenței până în 1969, iar Kenyatta a instituit un regim de partid unic, conducând un guvern corupt și autocratic până la moartea sa, în 1978. Întrebările cu privire la corectitudinea alegerilor sale continuă să afecteze țara, care a instituit o nouă constituție în 2010. Fiul lui Kenyatta, Uhuru, este președinte din 2013.

Registration

Aici iti poti reseta parola