Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA trimit în sfârșit apărarea antiaeriană Patriot în Ucraina
Articole online

SUA trimit în sfârșit apărarea antiaeriană Patriot în Ucraina

Patriot

SUA trimit în sfârșit apărarea antiaeriană Patriot în Ucraina

Patriot este considerat unul dintre cele mai capabile sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune aflate în serviciu și ca fiind vital pentru apărarea militarilor și civililor ucraineni, dar oficialii și experții avertizează că Patriot în sine nu poate face prea multe pentru a respinge acest asalt aerian.

Bateria Patriot și munițiile aferente fac parte dintr-un pachet de 1 miliard de dolari anunțat miercuri. Este cea mai recentă armă de apărare aeriană pe care SUA a trimis-o în Ucraina. Washingtonul s-a angajat anterior să trimită sisteme naționale avansate de rachete sol-aer, sisteme de apărare aeriană Hawk și sisteme de apărare aeriană Avenger.

În timp ce decizia de a trimite Patriot în Ucraina reprezintă „o piatră de hotar”, va mai trece ceva timp până când acesta va fi utilizat în Ucraina. Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat miercuri reporterilor că nu există „o dată precisă” pentru momentul în care bateria va fi transferată și a recunoscut că va exista „un proces de pregătire de câteva luni”.

Pregătirea variază de la 13 săptămâni pentru operatorul sistemului de lansare Patriot la 53 de săptămâni pentru cel care repară sistemul. Ucraina ar putea accelera acest proces prin trimiterea de trupe care sunt antrenate pe celelalte sisteme de apărare aeriană ale sale, dar oficialul american a declarat miercuri că numărul și locul unde vor fi antrenate este încă necunoscut.

„Ucrainenii vor trebui să finalizeze instruirea pentru a putea pune în funcțiune sistemul, iar ucrainenii sunt cei care operează sistemul, așa că acest lucru este absolut esențial.”

O baterie Patriot are de obicei opt lansatoare, fiecare fiind capabilă să tragă între patru și 16 rachete interceptoare, în funcție de tipul utilizat

Fiecare baterie are echipamente de sprijin, cum ar fi un sistem radar și o sursă de alimentare, și este dotată cu aproximativ 90 de soldați, deși sunt necesari doar trei pentru a o opera odată desfășurată.

Interceptoarele Patriot au o rază de acțiune operațională de la câteva zeci de mile până la aproximativ 100 de mile și pot atinge altitudini de aproximativ 24.000 de metri. Interceptorii pot fi folosiți împotriva unei varietăți de ținte, inclusiv rachete de croazieră, avioane și drone, dar nu sunt ieftini, costând câteva milioane de dolari fiecare.

Oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea interceptorilor Patriot împotriva dronelor relativ ieftine care au proliferat pe câmpurile de luptă din întreaga lume, inclusiv în Ucraina.

„Costul ridicat per rachetă și numărul relativ mic de rachete dintr-o baterie înseamnă că operatorii Patriot nu pot trage la fiecare țintă”, potrivit lui Mark Cancian și Tom Karako, experți militari la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

„Avioanele rusești de mare valoare și rachetele balistice ar fi ținte adecvate. Lansarea unor rachete de 4 milioane de dolari asupra unor rachete de croazieră rusești de 250.000 de dolari ar putea fi justificată dacă aceste rachete ar lovi ținte sensibile. Lansarea unei rachete de 4 milioane de dolari asupra unei drone iraniene Shahed-136 de 50.000 de dolari probabil că nu ar fi”, au scris Cancian și Karako săptămâna aceasta.

Oficialii care au vorbit miercuri au refuzat să discute despre modul în care Ucraina va utiliza sistemul Patriot, dar au subliniat că acesta este menit să facă parte dintr-o rețea mai mare de apărare aeriană.

„Scopul nostru este de a ajuta Ucraina să consolideze o abordare stratificată și integrată a apărării aeriene, care va include propriile capacități moștenite de Ucraina, precum și sistemele standard NATO”, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării. „Patriot va completa o serie de capacități de apărare aeriană cu rază medie și scurtă de acțiune” care au fost furnizate de SUA și aliații săi.

Deși bateria Patriot ar acoperi o zonă mică și este potrivită pentru o gamă limitată de ținte, aceasta are valoare ca semnal al angajamentului SUA față de Ucraina, au scris Cancian și Karako.

Vorbind alături de președintele Joe Biden miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia de a primi sistemul Patriot, numindu-l „cel mai puternic element al acestui pachet” și „ceva care va întări semnificativ apărarea noastră aeriană”.

„Acesta este un pas foarte important pentru a crea un spațiu aerian sigur pentru Ucraina, iar acesta este singurul mod în care am putea priva țara teroristă de atacul lor terorist pentru a lovi sectorul nostru energetic, poporul nostru și infrastructura noastră”, a declarat Zelenski, vorbind prin intermediul unui traducător.

Registration

Aici iti poti reseta parola