Tatăl său, Hyman Kotkin, provenea dintr-o familie de imigranţi evrei din Rusia. Mama sa, Rebecca Kotkin, era născută în Ierusalim.
David a fost un copil timid şi singuratic, care şi-a depăşit nesiguranţa cu ajutorul magiei.
Până la vârsta de 10 ani a început să practice magia în cartierul său, cu numele de scenă Davino the Boy Magician.
În 1968 a fost invitat să se alăture Societăţii Magicienilor Americani, aşa că a devenit cel mai tânăr membru al său.
La 16 ani, în 1972, a predat un curs despre arta magiei la Universitatea din New York.
La 18 ani, în 1974, Copperfield a absolvit liceul Metuchen şi s-a înscris la Universitatea Fordham din New York.
După doar trei săptămâni, a părăsit şcoala pentru a juca într-un spectacol care debuta în Chicago.
Cu această ocazie, a adoptat numele de scenă David Copperfield, inspirat de personajul principal din romanului omonim al lui Charles Dickens.
Debutul în televiziune
David s-a întors după un an la New York. În anul următor, 1975, a cântat câteva luni la Hotelul Pagoda din Honolulu, Hawaii.
Debutul său în televiziune în calitate de iluzionist a avut loc la 7 septembrie 1977, în spectacolul „The Magic of ABC”.
În perioada 1976-2001, Copperfield a realizat pentru televiziune 150 de tipuri de iluzii.
În mod special, el a prezentat noi iluzii pe o scară niciodată imaginată sau încercată, şi întotdeauna în faţa unui public live, fără nici o utilizare a trucurilor camerei de filmat.
Pe Broadway
În 1996, David şi-a îndeplinit visul vieţii de a cânta pe Broadway: a realizat Dreams and Nightmares, împreună cu Francis Ford Coppola şi Eiko Ishioka.
Spectacolul, scris de David Ives, a fost prezentat la Teatrul Martin Beck timp de 25 de zile între 5 şi 29 decembrie, deţine încă recordul de pe Broadway pentru cele mai multe bilete vândute într-o săptămână,.
Musha Cay
În august 2006, Copperfield a găsit o platformă unică pe care să-şi proiecteze cele mai noi iluzii: Musha Cay, recunoscută ca fiind cea mai frumoasă şi spectaculoasă destinaţie din lume. Situat în Exumas, Bahamas, acest grup de 11 insule a fost cumpărat cu 50 de milioane de dolari.
Este primul iluzionist în viaţă care a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood, în 25 aprilie 1995, la categoria Live Performance.
Împreună cu Steven Spielberg, Martin Scorsese şi Colin Powell, pe 24 aprilie 2000, Copperfield a primit premiul Legendă vie din partea Bibliotecii Congresului SUA.
În 1979 şi 1986 a fost numit „Magicianul Anului” de către Academia de Arte Magice, în iulie 2000 a fost numit „Magician al Mileniului” de Federaţia Internaţională a Societăţilor Magice (FISM), iar pe 15 septembrie 2011, a fost numit „Magicianul secolului” şi „Regele magiei” de Societatea Magicienilor Americani.
David Copperfield deţine 11 recorduri Guinness, publicate în ediţia din 2006 a acestei cărţi.