Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Olanda devine o putere nucleară. Lovitură devastatoare pentru Germania
Articole online

Olanda devine o putere nucleară. Lovitură devastatoare pentru Germania

Puterea nucleară a Olandei

În plin război între Germania și Franța pe tema centralelor nucleare, Olanda se raliază Parisului. Guvernul Țărilor de Jos a anunțat nu numai că va menține în funcțiune centrala nucleară existentă, ci va construi alte două.

Cum a evoluat politica de energie a UE în ultimii ani. De ce s-a ajuns la o asemenea criză?

În urmă cu patru ani, establishmentul UE era hotărât că Europa trebuie să se bazeze pe energiile regenerabile. Costul energiei electrice produse de panourile solare, turbinele eoliene și gazele naturale scăzuse, iar bateriile cu litiu se estima că ar putea înlocui în curând gazele naturale pentru a furniza energie atunci când soarele nu strălucește, iar vântul nu suflă. Opinia generală era că energia nucleară dispare; singura întrebare fiind cât de curând pot fi închise centralele nucleare existente.

Socoteala ideologică s-a dovedit greșită

Astăzi, aceste convingeri s-au schimbat radical. Prețurile la energie și electricitate sunt la niveluri record din cauza dependenței excesive a Europei de surse regenerabile, a aprovizionării inadecvate cu energie nucleară și a penuriei de petrol și gaze din cauza investițiilor insuficiente în explorarea și producția de petrol și gaze.
Emisiile de carbon din Germania au crescut cu 25% în prima jumătate a anului 2020, în mare parte din cauza scăderii cu 25% a vântului, subliniind natura nesigură a surselor regenerabile dependente de vreme. Ca răspuns, atât Franța, cât și Marea Britanie au promis o extindere majoră a energiei nucleare.

Germania și Belgia nu vor să renunțe la planurile de a-și închide centralele nucleare. Împreună cu Austria și Elveția, germanii și belgienii fac lobby pentru a exclude energia nucleară de pe lista tehnologiilor energetice pe care Uniunea Europeană le va cataloga drept durabile. Fostul cancelar german Angela Merkel declara totuși înainte de a preda puterea că ea consideră că UE va considera energia nucleară ca fiind sustenabilă în taxonomia sa. mai mult, rezistența este în creștere atât în ​​Germania, cât și în Belgia cu privire la închiderea centralelor nucleare. Un sondaj YouGov recent arată că peste jumătate din germani (speriați probabil de prețuri) spun că energia nucleară ar trebui să rămână o parte a politicii climatice a națiunii lor.

Olanda se abate de la linia germană

Guvernul olandez a alocat 5 miliarde de euro pentru construcția de noi centrale nucleare. „Recent am făcut o consultare de piață”, a declarat secretarul de stat al Țărilor de Jos pentru afaceri economice și climat, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, „și părțile sunt cu siguranță interesate”.
„Tot anul s-a sugerat că guvernul ar lansa doar mai multe „cercetari” în rolul nuclear”, spune Joris Van Dorp, co-fondatorul Coaliției Nuclear Pride, „dar acum au mers până la banii necesari pentru realizarea efectivă a proiectelor.”

„În urmă cu patru ani, RePlanet Nederland a fost singura mișcare civilă care a vorbit în favoarea energiei nucleare”, declară Olguita Oudendijk, directorul ONG-ului pro-nuclear, ca urmare „am fost excluși din negocierile Acordului Climatic”.

Schimbarea politicii arată că există guverne care încearcă să dea dovadă de rațiune. În timp ce unele partide, de pildă Verzii, încă încearcă să abordeze schimbările climatice mai degrabă cu ideologie decât cu rațiune, alți politicieni și-au schimbat opiniile sub presiunea realității, scrie scriitorul Michael Shellenberger pe blogul său.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola