Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Colaboratori în Olanda ocupată de naziști. Arhiva cu numele a peste 425.000 de persoane, disponibilă online
Articole online

Colaboratori în Olanda ocupată de naziști. Arhiva cu numele a peste 425.000 de persoane, disponibilă online

colaboratori, Olanda

Pentru prima dată, numele a 425 000 de colaboratori cu germanii în timpul ocupației Țărilor de Jos în cel de-al Doilea Război Mondial au fost puse la dispoziție online.

Numele acestor colaboratori au fost colectate printr-un sistem juridic special care a fost instituit aproape de sfârșitul conflictului

Înregistrările erau disponibile anterior doar printr-o vizită în persoană la Haga.

Ocupația germană a Țărilor de Jos s-a întins pe cea mai mare parte a celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 1940-1945. La 10 mai 1940, țara a fost invadată alături de Belgia și Luxemburg, în ciuda poziției sale de neutralitate. Deși trupele invadatoare s-au confruntat cu multă rezistență, acestea au reușit să avanseze într-un ritm foarte rapid, ceea ce, coroborat cu bombardarea Rotterdamului, i-a determinat în cele din urmă pe olandezi să se predea.

Ca și în alte țări ocupate din Europa, în Țările de Jos au existat persoane care i-au ajutat pe germani. Cunoscuți sub numele de „colaboratori”, aceștia s-au alăturat forțelor armate germane, au scos la iveală cetățeni evrei care se ascundeau și au furnizat bunuri pentru a susține efortul de război german, printre alte activități.

colaboratori, Olanda

Documentele recent digitalizate, constând în 32 de milioane de pagini, sunt deținute de Arhivele Naționale Olandeze

Acestea arată că, din cele 425 000 de nume enumerate, doar aproximativ 150 000 au fost pedepsite pentru colaborarea lor. Legea care restricționa accesul public la documente’ a expirat în ziua de Anul Nou, permițând proiectului War in Court să le publice online.

Mai multe detalii personale sunt dezvăluite în dosare, inclusiv nume, date și locuri de naștere și adrese, împreună cu referiri la cazuri de poliție și de judecată. Cu toate acestea, guvernul olandez a împiedicat publicarea dosarelor complete, care vor continua să fie accesibile doar la Arhivele Naționale, cei care solicită să le vadă având nevoie de o declarație de interes legitim.

Numele celor care ar putea fi încă în viață nu au fost publicate. Documentele dezvăluie, de asemenea, numele celor care au fost găsiți nevinovați în urma investigațiilor privind activitățile lor din timpul războiului.

Decizia de a le publica pe internet a atras critici atât din partea familiilor celor acuzați, cât și din partea descendenților victimelor, The Telegraph relatând că există temeri că documentele ar putea „reaprinde tensiuni vechi și stigmatiza persoane legate de istoria întunecată a colaborării olandeze”.

De asemenea, criticii susțin că publicarea numelor fără contextul complet al cazurilor va spori și mai mult acest stigmat

Cu toate acestea, cei care susțin decizia spun că este un pas foarte necesar care va permite Țărilor de Jos să facă față unei părți tulburătoare a istoriei lor.

Vorbind pentru BBC, Institutul Huygens, care a contribuit la digitalizarea înregistrărilor, a declarat:

„Această arhivă conține povești importante atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare. De la copiii care vor să știe ce a făcut tatăl lor în război, la istoricii care cercetează zonele întunecate ale colaborării.”

Se estimează că aproximativ 100 000 de evrei olandezi au pierit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Registration

Aici iti poti reseta parola