Locul primei mari ofensive americane din al Doilea Război Mondial în Pacific este scena unei noi lupte cu China
Accentul a fost pus pe Guadalcanal, unde japonezii începuseră să construiască un aerodrom cu o lună înainte. Dacă ar fi fost finalizat, acesta ar fi amenințat în mod direct Australia și liniile sale de aprovizionare și ar fi pregătit terenul pentru noi progrese japoneze.
Ceea ce a urmat a fost o luptă brutală de șase luni în care au fost implicate toate ramurile militare americane, inclusiv Garda de Coastă. Peste 60.000 de soldați americani și 31.000 de soldați japonezi aveau să lupte în trei confruntări terestre majore, șapte bătălii navale și bombardamente aeriene și lupte aeriene aproape constante.
Prima ofensivă
Până în iulie 1942, situația din Pacific începuse să se stabilizeze.
Avansul aparent de neoprit al Japoniei spre Australia fusese oprit în Bătălia din Marea Coralilor din luna mai, iar o lună mai târziu, japonezii au pierdut patru portavioane, aproximativ 250 de avioane și peste 3.000 de marinari și piloți în Bătălia de la Midway.
Ambele bătălii au reprezentat repere în război și au lăsat armata japoneză practic incapabilă să mai organizeze alte ofensive de amploare.
În aceste bătălii și în aproape toate celelalte confruntări din Pacific până în acel moment, Aliații au fost în defensivă și erau hotărâți să schimbe această situație.
Comandanții aliați au ales Insulele Solomon pentru prima lor ofensivă, deoarece Tulagi și insulele Florida aveau porturi naturale care puteau susține operațiuni viitoare.
Capturarea aerodromului japonez de pe Guadalcanal ar fi sprijinit, de asemenea, operațiunile de recucerire a altor teritorii controlate de japonezi.
O forță de aproape 100 de nave și zeci de mii de infanteriști aliați, majoritatea pușcași marini americani, a fost adunată în grabă.
Vremea rea le-a permis să ajungă în largul Guadalcanalului fără a fi detectați pe 6 august, iar pușcașii marini i-au luat prin surprindere pe japonezi în ziua următoare.
O luptă grea
Debarcările inițiale de pe Guadalcanal au fost încurajatoare pentru Aliați. Japonezii depășiți numeric, prinși cu garda jos și loviți de bombardamentele navale și aeriene, nu au opus o rezistență serioasă.
Aerodromul din Guadalcanal a fost cucerit în 36 de ore. Pușcașii marini l-au numit Henderson Field, după numele maiorului Lofton Henderson, un aviator pușcaș marin ucis la Midway, și s-au apucat să îl completeze pentru uz propriu.
Dar japonezii nu vor renunța la Guadalcanal atât de ușor. Atacurile aeriene japoneze din apropiere, de la Rabaul, l-au determinat pe viceamiralul Frank Fletcher să își retragă majoritatea navelor de război pe 8 august, de teamă că vor fi scufundate.
În acea noapte, șapte crucișătoare japoneze și un distrugător au navigat în New Georgia Sound – numit de aliați „The Slot” – și și-au folosit tacticile nocturne superioare și experiența pentru a scufunda patru crucișătoare aliate și a avaria alte trei în doar 32 de minute, ucigând peste 1.000 de marinari.
A fost prima dintre cele șapte bătălii navale din jurul Guadalcanalului care au scufundat zeci de nave de ambele părți, ceea ce a făcut ca apele de acolo să fie poreclite „Ironbottom Sound”.
Întăririle și proviziile japoneze erau trimise în mod regulat la Guadalcanal de distrugătoare în curse de aprovizionare pe timp de noapte – un sistem pe care Aliații l-au numit „Tokyo Express”.
Pe Guadalcanal, americanii au înaintat mai mult spre interior și au stabilit apărarea pentru Henderson Field, care a devenit pe deplin operațional la 20 august. Japonezii din Guadalcanal au încercat în repetate rânduri să atace aerodromul.
În cel puțin trei confruntări de mare amploare, mii de soldați japonezi au încercat să se năpustească asupra apărării exterioare a Henderson Field. De fiecare dată au fost respinși cu pierderi masive.
De asemenea, pista de aterizare a fost bombardată în mod repetat din aer și de pe mare. Pe 14 octombrie, cuirasatele japoneze Haruna și Kongō au tras peste 900 de obuze asupra Henderson, distrugând jumătate din avioanele sale și aproape scoțând aerodromul din funcțiune.
După șase luni de lupte brutale, japonezii s-au retras în cele din urmă, după ce au pierdut peste 20.000 din cei aproximativ 31.000 de oameni trimiși la Guadalcanal, precum și 24 de nave de război și 683 de avioane. Aliații au pierdut 7.100 de oameni, 29 de nave de război și 615 avioane.
O nouă bătălie
Optzeci de ani mai târziu, Insulele Solomon, în prezent o țară independentă, sunt locul unei lupte de un alt fel.
China și-a extins influența în această zonă prin investiții și acțiuni diplomatice. Guvernul din Insulele Solomon a rupt legăturile cu Taiwanul și a recunoscut oficial Beijingul în 2019 și a semnat un acord bilateral de securitate cu China în aprilie – ambele mișcări au fost considerate victorii geopolitice majore pentru chinezi.
Oficialii din Insulele Solomon și China au declarat că acordul nu va duce la o bază chineză în țara insulară, dar un proiect de acord care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, al cărui text final complet nu a fost publicat, spune că China poate trimite poliție înarmată și personal militar pentru a ajuta guvernul din Insulele Solomon să „mențină ordinea socială”.
De asemenea, textul spune că, China își poate folosi armata pentru a proteja cetățenii chinezi și proiectele din Insulele Solomon și că ar permite navelor sale militare să facă escale în porturi.
Insulele Solomon au o relație de securitate de lungă durată cu Australia, care a trimis personal de securitate acolo la invitația guvernului, în urma tulburărilor din capitală din noiembrie.
Tulburările, care au degenerat în revolte, au început în parte ca un protest față de ruperea legăturilor dintre prim-ministrul Manasseh Sogavare și Taiwan. Întreprinderile deținute de chinezi din capitala Honiara au fost vizate în timpul violențelor.
Sogavare a declarat că Australia rămâne „partenerul de securitate ales” al Insulelor Solomon și că guvernul său „va apela la ei în primul rând” atunci când vine vorba de probleme de securitate. Dar mulți din Insulele Solomon și din alte părți rămân sceptici, deoarece China continuă să urmărească influența și, potențial, accesul în alte țări din Pacificul de Sud situate strategic.
SUA și aliații săi au căutat să își consolideze legăturile cu țările insulare din Pacific prin extinderea relațiilor diplomatice și economice și prin alte inițiative, cum ar fi eliminarea munițiilor neexplodate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, SUA își redeschide ambasada din Insulele Solomon, care a fost închisă la sfârșitul anilor 1990.