Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sabotori germani executați la Washington, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Misiunea secretă a spionilor 
Articole online

Sabotori germani executați la Washington, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Misiunea secretă a spionilor 

proces

Sabotori germani executați la Washington, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Misiunea secretă a spionilor 

În 1942, la ordinul liderului nazist Adolf Hitler, ramura de apărare a Corpului de informații militare german a inițiat un program de infiltrare în Statele Unite și de distrugere a instalațiilor industriale, podurilor, căilor ferate, instalațiilor de apă și a marilor magazine deținute de evrei. Naziștii sperau ca echipele de sabotaj să se strecoare în America la fiecare șase săptămâni.

Primele două echipe, formate din opt germani care locuiau toți în Statele Unite înainte de război, au plecat de la baza de submarine germană de la Lorient, Franța, la sfârșitul lunii mai.

Cu puțin înainte de miezul nopții, pe 12 iunie, pe o ceață densă, un submarin german a ajuns pe coasta americană în largul localității Amagansett, Long Island, și a trimis o echipă care a vâslit la țărm într-o barcă gonflabilă.

Chiar în momentul în care germanii terminau de îngropat explozibilii în nisip, John C. Cullen, un tânăr membru al Gărzii de Coastă americane, a dat peste ei în timpul patrulării obișnuite pe plajă. Liderul echipei, George Dasch, l-a mituit pe suspiciosul Cullen, iar acesta a acceptat banii, promițând să păstreze tăcerea.

Cu toate acestea, de îndată ce a trecut în siguranță înapoi în ceață, a alergat cele două mile înapoi la stația Gărzii de Coastă și și-a informat superiorii despre descoperirea sa.

După ce a recuperat proviziile germane de pe plajă, Paza de Coastă a chemat FBI-ul, care a lansat o vânătoare masivă a sabotorilor, ajunși între timp în New York

Deși nu știau că FBI-ul îi căuta, Dasch și un alt sabotor, Ernest Burger, au decis să se predea și să își trădeze colegii, poate pentru că se temeau că, capturarea era inevitabilă după debarcarea ratată.

La 15 iulie, Dasch a sunat la FBI din New York, dar aceștia nu i-au luat în serios afirmațiile, așa că a decis să se deplaseze la sediul FBI din Washington, D.C.

La 18 iulie, în aceeași zi în care o a doua echipă de patru oameni a aterizat cu succes la Ponte Vedra Beach, Florida, Dasch s-a predat. El a fost de acord să ajute FBI-ul să captureze restul sabotorilor.

Burger și restul echipei din Long Island au fost prinși până pe 22 iulie, iar pe 27 iulie a fost arestată întreaga echipă din Florida. Pentru a păstra secretul pe timp de război, președintele Franklin D. Roosevelt a ordonat ca un tribunal militar special format din șapte generali să îi judece pe sabotori.

La sfârșitul lunii iulie, Dasch a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, Burger a fost condamnat la muncă silnică pe viață, iar ceilalți șase germani au fost condamnați la moarte. Cei șase sabotori condamnați au fost executați pe scaunul electric la Washington, D.C., la 8 august.

În 1944, alți doi spioni germani au fost prinși după o debarcare în Maine. Nu au mai ieșit la iveală alte cazuri de sabotaj german în America în timpul războiului.

În 1948, Dasch și Burger au fost eliberați din ordinul președintelui Harry S. Truman, iar amândoi s-au întors în Germania.

spioni

Registration

Aici iti poti reseta parola