Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 7 august 1942: Forțele americane invadează Guadalcanal
Articole online

7 august 1942: Forțele americane invadează Guadalcanal

puscasi marini

7 august 1942: Forțele americane invadează Guadalcanal

Cu câteva săptămâni mai devreme, japonezii au debarcat pe insula Guadalcanal și au început să construiască acolo un aerodrom. Operațiunea Watchtower a fost numele de cod al planului american de a invada Guadalcanal și insulele din jur. În timpul atacului, trupele americane au debarcat pe cinci insule din lanțul Solomon.

Deși invazia a fost o surpriză totală pentru japonezi (vremea nefavorabilă a ținut la sol avioanele lor de recunoaștere), debarcările de pe Florida, Tulagi, Gavutu și Tananbogo au întâmpinat inițial multă opoziție din partea apărătorilor japonezi.

Însă americanii care au debarcat pe Guadalcanal au întâmpinat puțină rezistență – cel puțin la început. Mai mult de 11.000 de pușcași marini au debarcat și au trecut 24 de ore până când japonezii care asigurau garnizoana de acolo au aflat de atac. Forțele americane au cucerit rapid principalul lor obiectiv, aerodromul, iar trupele japoneze, depășite numeric, s-au retras, dar nu pentru mult timp. Au fost aduse întăriri și au urmat lupte crâncene corp la corp în junglă.

„Nu am auzit sau citit niciodată despre acest tip de luptă”, a scris un general major american aflat la fața locului. „Acești oameni refuză să se predea”.

Americanii se aflau într-un dezavantaj major, fiind atacați atât dinspre mare, cât și din aer. Însă Marina americană a reușit să își întărească trupele într-o măsură mai mare, iar până în februarie 1943, japonezii s-au retras la ordinele secrete ale împăratului lor (atât de secrete, încât americanii nici măcar nu au știut că a avut loc până când au început să dea peste poziții abandonate, bărci goale și provizii aruncate).

În total, japonezii pierduseră peste 25.000 de oameni, în comparație cu o pierdere de 1.600 de americani. Fiecare parte a pierdut 24 de nave de război.

Prima Medalie de Onoare acordată unui pușcaș marin a fost decernată sergentului John Basilone pentru lupta sa în timpul Operațiunii Watchtower. Potrivit recomandării pentru medalia sa, el „a contribuit în mod decisiv la înfrângerea și practic la anihilarea unui regiment japonez”.

Registration

Aici iti poti reseta parola