Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Liderul chinez Xi Jinping a denunțat sancțiunile occidentale ca fiind o „armă” care „înarmează” economia globală
Articole online

Liderul chinez Xi Jinping a denunțat sancțiunile occidentale ca fiind o „armă” care „înarmează” economia globală

summit BRICS

Liderul chinez Xi Jinping a denunțat sancțiunile occidentale ca fiind o „armă” care „înarmează” economia globală

Sancțiunile occidentale „înarmează” economia mondială, afirmă Xi Jinping, președintele Chinei, înainte de summitul BRICS.

Xi, care a vorbit la un forum de afaceri înaintea summitului virtual de joi cu liderii din blocul economic BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a descris lumea ca fiind într-un moment critic, în timp ce se străduiește să își revină după pandemie, în contextul a ceea ce el a numit noi „provocări de securitate”.

„Tragediile trecutului ne spun că hegemonia, politica de grup și confruntarea între blocuri nu aduc pace sau securitate; ele duc doar la războaie și conflicte. Criza din Ucraina este un alt semnal de alarmă pentru toți cei din lume. Ea ne reamintește că încrederea oarbă în așa-numita „poziție de forță” și încercările de a extinde alianțele militare și de a căuta propria securitate în detrimentul altora nu vor face decât să ne aducă într-o dilemă de securitate”, a declarat Xi.

Comentariile au părut a fi o referire voalată la Statele Unite și la NATO, pe care Beijingul le-a acuzat în mod repetat că au provocat agresiunea Rusiei în Ucraina.

De asemenea, el a țintit sancțiunile occidentale, spunând că astfel de penalizări sunt o „sabie cu două tăișuri” care a înarmat economia globală și va „aduce prejudicii popoarelor lumii”.

În schimb, țările ar trebui să „îmbrățișeze solidaritatea și coordonarea”, a spus el, prezentând totodată noile inițiative de dezvoltare și securitate ale Chinei ca fiind proiecte de viitor.

Comentariile oferă o perspectivă asupra priorităților Chinei, care găzduiește summitul anual al BRICS – un eveniment virtual la Beijing care este, de asemenea, prima întâlnire a președintelui rus Vladimir Putin într-un forum cu liderii marilor economii globale de la invazia din Ucraina de la începutul acestui an.

Putin a declarat că Rusia își „redirecționează” fluxurile comerciale către țările BRICS și alți „parteneri internaționali de încredere”, potrivit unei transcrieri a Kremlinului. De asemenea, el a respins acțiunile economice occidentale, afirmând că „sancțiunile motivate politic” și „mecanismele de exercitare a presiunii asupra concurenților” subminează afacerile globale și sunt „contrare bunului simț și logicii economice de bază”.

Sancțiunile au fost un instrument cheie folosit de guvernele occidentale și aliații lor împotriva Rusiei

Se așteaptă ca războiul din Ucraina să umbrească summitul, al paisprezecelea de când blocul a fost înființat în 2009 ca mijloc de a „servi interesele comune ale economiilor de piață emergente și ale țărilor în curs de dezvoltare”.

Dar criza – și seria de sancțiuni occidentale – ar putea oferi, de asemenea, un impuls pentru anumite probleme care sunt în discuție de ani de zile în cadrul grupului, inclusiv promovarea decontărilor comerciale în afara sistemului dolarului american, de la care instituțiile rusești sunt acum puternic restricționate.

Putin a evocat această posibilitate în comentariile sale de miercuri, spunând că partenerii BRICS „dezvoltă mecanisme alternative fiabile pentru decontările internaționale” și „explorează posibilitatea de a crea o monedă de rezervă internațională bazată pe coșul de monede BRICS”.

În timp ce fiecare dintre liderii BRICS a evitat să condamne Rusia în mod categoric, aceștia au diferite niveluri de interes în a nu fi văzuți ca aprobând acțiunile acesteia sau lucrând prea strâns cu Rusia – și a nu da greș față de prietenii occidentali.

În discursul său video, premierul indian Narendra Modi s-a concentrat pe forumul în sine și pe speranțele sale ca acesta să stimuleze schimburile între start-up-uri. Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, s-a concentrat pe sărăcie, inegalitate și probleme precum accesul la vaccinuri, precum și pe comerț și investiții.
Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, a declarat că, în fața riscurilor economice globale, țara sa este deschisă la o mai mare integrare economică, potrivit agenției publice naționale de știri din Brazilia.

Registration

Aici iti poti reseta parola