Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Legenda adevăratei săbii înfipte în piatră și a persoanei căreia i-a aparținut
Articole online

Legenda adevăratei săbii înfipte în piatră și a persoanei căreia i-a aparținut

sabia lui Galgano Guidotti

Legenda adevăratei săbii înfipte în piatră și a persoanei căreia i-a aparținut

Adevărata sabie a lui Galgano Guidotti

La periferia orașului Siena, Italia, există o sabie veche de 900 de ani înfiptă într-o stâncă solidă. Cu toate acestea, niciun rege mitic nu a atins vreodată mânerul acestei săbii. De fapt, această lamă a aparținut Sfântului Galgano Guidotti.

Născut în 1148, Guidotti avea să devină un cavaler bogat. Deși avea îndemânare în arta războiului, acesta era profund arogant, violent și preocupat doar de plăcerile lumești.

Se spune că nobilul înstărit ar fi avut viziuni cu Arhanghelul Mihail, Sfântul Războinic. Se presupune că una dintre aceste viziuni l-a condus la cei Doisprezece Apostoli de pe dealul cunoscut acum sub numele de „Rotonda di Montesiepi”. Aici, Mihail i-a sugerat lui Guidotti să renunțe la viața sa de haotică și să-și dedice existența lui Dumnezeu. Guidotti nu a fost de acord cu cererea Arhanghelului și a declarat că sarcina ar fi la fel de dificilă precum spargerea unei pietre. Pentru a-și dovedi punctul de vedere, cavalerul și-a înfipt sabia într-o piatră și, spre surprinderea sa, „a tăiat-o ca pe unt.”

La puțin timp după aceea, în timp ce se afla pe cal, a rătăcit până la un vârf de deal asemănător cu cel pe care îl observase în vis. A fost atât de impresionat de această priveliște, încât a decis să realizeze o cruce. Totuși, neavând la îndemână materialele necesare, acesta și-a dezvelit sabia și a înfipt-o într-o piatră, unde a rămas neclintită de atunci.

Capela Montesiepi a fost construită peste „adevărata sabie în piatră” de lângă abația Sfântul Galgano

După moartea sa, un an mai târziu, în 1185, Papa Lucius al III-lea avea să-l declare sfânt, iar Capela Montesiepi urma să fie construită în jurul legendarei „săbii din piatră”. De-a lungul timpului, mulți au încercat să interpreteze rolul Regelui Arthur și să extragă sabia medievală din piatră, însă toți au eșuat. De fapt, pentru a dovedi un lucru, la capelă sunt expuse mâinile mumificate ale unui hoț.

Mâinile mumificate din Capela Montesiepi

Testele recente efectuate asupra aspectului și materialului metalic al săbiei au arătat că aceasta corespunde perioadei cuprinse între sfârșitul anilor 1100 și începutul anilor 1200. Aceleași teste au furnizat o analiză, cu ajutorul radarului, a unei cavități de sub piatră, despre care se crede că ar putea fi o groapă de mormânt ce ar putea conține trupul cavalerului.

Mâinile mumificate au fost analizate și datate tot în secolul al XII-lea. Așadar, deși este imposibil de verificat întreaga legendă a adevăratei săbii din piatră, se poate spune că povestea se încadrează în cronologia Sfântului Galgano Guidotti.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola