Evenimentul Istoric > Articole online > La o sută de ani după tragedia ungară – Ce înseamnă Trianonul pentru noi?, de Miklós Halmai, ambasadorul Ungariei în Portugalia
Articole online

La o sută de ani după tragedia ungară – Ce înseamnă Trianonul pentru noi?, de Miklós Halmai, ambasadorul Ungariei în Portugalia

Astfel, opinia publică nu a avut încă ocazia să-l admire în întregime – voi face o încercare de a-l descrie. Noul loc al memoriei se află în fața Parlamentului, construit simbolic, așadar, „în inima Ungariei”.

Este vorba despre un memorial unic, inegalabil atât prin concepția sa, cât și prin simbolismul său. Vizitatorul este condus să coboare la subsol printr-o groapă lungă, flancată de pereţi acoperiţi cu piatră de culoare întunecată. Numele a 12.000 de localități sunt gravate pe aceste ziduri în limba maghiară. Orașe, târguri și sate, mari și mici – o parte dintre acestea situate în Ungaria de astăzi, cealaltă parte în țările vecine.

Coborând rampa îngustă cu o lungime de o sută de metri, ajungem la un bloc de granit negru crăpat în mai multe bucăți și cu o flacără veșnică în interior. Un loc cu o atmosferă apăsătoare, care amintește de o cameră funerară.

Blocul de granit, deși are șapte fante deschise, își păstrează integritatea. Și în centrul său, ca un memento etern, păstrează flacăra vieții.

Întorcându-ne, începem să mergem înapoi pe acelaşi drum, de data aceasta urcând. Priveliştea care ni se prezintă intensifică impactul atunci când, la capătul coridorului, la ieşirea din camera funerară simbolică, zărim clădirea Parlamentului cu a sa cupolă.

Două simboluri ale statului ungar milenar: în spatele nostru, cel condamnat la devastare, în fața noastră, cel care nu renunță. Pe măsură ce ne apropiem de exterior, lumina și spațiul din jurul nostru cresc.

Pagini: 1 2 3 4 5

Registration

Aici iti poti reseta parola