Kremlinul califică scurgerea de documente secrete ca fiind „destul de interesantă!”
Scurgerile de documente confidenţiale americane, despre războiul din Ucraina între altele, trezesc interesul Kremlinului. „Scurgerile sunt destul de interesante, toată lumea le studiază, le analizeză şi discută despre ele pe larg”, a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov. Scurgerea, dezvăluită săptămâna trecută de „New York Times”, se referă la evaluări şi rapoarte ale agenţiilor de informaţii americane referitoare la războiul din Ucraina, cât şi ale unor aliaţi ai Statelor Unite.
Vineri, în urma primelor scurgeri, Dmitri Peskov declarase că aceste documente ar arăta în ce măsură Statele Unite şi ţările NATO sunt implicate în războiul din Ucraina.
Dmitri Peskov a răspuns de asemenea la informaţiile potrivit cărora Zelenski ar fi fost spionat de americani.
„Nu putem exclude această posibilitate”, a declarat el.
Purtătorul de cuvânt a arătat că asemenea scandaluri s-au mai petrecut în trecut. În 2013, cancelarul german din acea vreme, Angela Merkel, s-a indignat din cauza ascultării telefonului ei mobil de către serviciile de informaţii americane.
Potrivit canalului american CNN, liderii ucraineni sunt contrariaţi de publicarea acestor documente. Ucraina şi-a modificat deja unele din planurile sale militare, potrivit CNN, la cererea anturajului preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
De remarcat că unul din aceste documente arată şi că Statele Unite l-ar fi spionat pe Zekenski. Acest lucru nu constituie cu adevărat o surpriză, dar ucrainenii sunt frustraţi din cauza acestei scurgeri.
Mii de persoane s-au adunat la Tbilisi pentru a protesta împotriva guvernului
Luna trecută, sub presiunea protestelor masive, guvernul a anulat un proiect de lege de inspirație rusă pentru a clasifica drept „agenți străini” ONG-urile și mass-media care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate. Și Statele Unite au anunțat, miercurea trecută, că au interzis patru judecători georgieni, acuzându-i că au abuzat de funcțiile lor pentru a servi interesele unui oligarh.
Alături de Ucraina și Moldova, Georgia a solicitat aderarea la UE la câteva zile după începerea invaziei ruse pe teritoriul ucrainean la sfârșitul lunii februarie 2022. În luna iunie a anului trecut, UE le-a acordat statutul de candidat oficial Kievului și Chișinăului, dar a cerut Tbilisi să implementeze mai întâi reformele.