Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum a fost primită în Ucraina propunerea președintelui Braziliei pentru încetarea războiului?
Articole online

Cum a fost primită în Ucraina propunerea președintelui Braziliei pentru încetarea războiului?

Lula și Zelenski

Cum a fost primită în Ucraina propunerea președintelui Braziliei pentru încetarea războiului?

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a sugerat zilele trecute ca Ucraina să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului, considerând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu poate să-și dorească totul”.

Președintele rus Vladimir Putin „nu poate ocupa teritoriul Ucrainei. Poate vom discuta despre Crimeea. Dar la ce a invadat în plus, trebuie să se gândească”, a spus Lula în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii în Brasilia.

„Nici Zelenski nu-și poate dori totul”, a continuat președintele brazilian. „Lumea are nevoie de pace. […] Trebuie să găsim o soluție”, a adăugat el.

Ucraina refuză să negocieze cu Moscova înainte ca aceasta să îşi retragă mai întâi trupele ruse de pe întreg teritoriul său, inclusiv din Crimeea anexată de Rusia în 2014.

La sfârşitul lunii ianuarie, Lula a formulat o propunere, cu contururi încă vagi, de mediere în conflictul din Ucraina de către un grup de ţări. Astfel, președintele brazilian urmează să prezinte acest proiect omologului său chinez, Xi Jinping, la Beijing, săptămâna viitoare.

Șeful statului brazilian s-a declarat „încrezător” în șansele de succes ale acestui proiect, sperând că grupul de țări „va fi creat” la întoarcerea sa din China

Consilierul principal al lui Lula pentru Afaceri internaționale, Celso Amorim, s-a întâlnit la Moscova la sfârșitul lunii martie cu Vladimir Putin și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care este, de asemenea, așteptat în Brazilia pe 17 aprilie.

Joi, președintele brazilian Lula a sugerat ca Ucraina să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Ucraina a declarat vineri că nu va renunța la Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014, în schimbul încheierii războiului, respingând sugestia președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

„Nu există niciun motiv legal, politic sau moral care să justifice abandonarea măcar a unui centimetru de teritoriu ucrainean”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, asigurând în același timp că apreciază „eforturile președintelui brazilian de a găsi o modalitate de a opri agresiunea rusă”.

„Orice efort de mediere pentru restabilirea păcii în Ucraina trebuie să se bazeze pe respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială deplină a Ucrainei, în conformitate cu principiile Cartei Națiunilor Unite”, a adăugat el.

Registration

Aici iti poti reseta parola