Kim Philby putea fi prins cu un deceniu mai devreme! Cum a ratat MI5 ocazia de a-l aresta pe agentul sovietic
Kim Philby ar fi putut fi demascat ca agent dublu sovietic cu mai mult de un deceniu înainte de eventuala sa dezertare, dacă MI5 nu ar fi ratat ocazia de a o interoga pe prietena sa apropiată Flora Solomon, potrivit unor dosare de informații publicate lunile trecute și prezentate de The Guardian.
Solomon, născută în Rusia într-o familie bogată, a fost fosta amantă a lui Alexander Kerensky, liderul rus destituit de Lenin. Ea a declarat pentru MI5 în 1962 că Philby a încercat să o recruteze ca spion sovietic în 1937-38.
Philby, un ofițer de informații britanic, a fost suspectat că a fost „al treilea om” care i-a anunțat pe Guy Burgess și Donald Maclean, doi dintre „cei cinci de la Cambridge”, în 1951, când aceștia au fugit la Moscova. El a fost exonerat în 1955, iar ulterior a lucrat în Beirut ca jurnalist la Observer.
Dar în 1962, Solomon, pe atunci superintendent de asistență socială la Marks & Spencer și văduva unui ofițer al armatei engleze, a abordat MI5 prin intermediul fostului ofițer MI5 Victor Rothschild. Ea a declarat că îl cunoștea pe Philby încă de când era copil și că acesta avea o pasiune pentru ea.
Ea a spus că, după ce s-a întors de la acoperirea războiului civil spaniol, Philby s-a întâlnit cu ea la prânz într-o „stare foarte agitată” și i-a spus:
„Nu vezi că… Sunt 100% de partea sovieticilor și îi ajut… Îmi îndeplinesc o misiune extrem de importantă și dificilă și sunt în pericol”.
Apoi a încercat să o înroleze, a spus ea, dar ea a refuzat, spunându-i: „Nu sunt genul acela. Nu mă interesează”, potrivit dosarelor publicate de Arhivele Naționale.
Informațiile ei au „rezolvat” cazul împotriva lui Philby, care fusese deja numit de un dezertor sovietic în SUA, potrivit autorului cărții Spycatcher, Peter Wright, pe atunci agent MI5 care lucra la acest caz.
Philby va dezerta la scurt timp după aceea, în ianuarie 1963
Când agentul MI5 care a intervievat-o a întrebat-o de ce nu s-a prezentat în 1951, Solomon a răspuns:
„Uite, dacă ați fi venit la mine, dacă aș fi fost abordată direct… cu siguranță aș fi ieșit la iveală”.
Potrivit unui raport din 1971 despre acest caz, realizat de Stella Rimington, serviciile de securitate au fost alertate în legătură cu Solomon în 1951-52 ca urmare a interceptărilor telefonice de la domiciliul lui Philby. Dar Solomon a fost considerată la vremea respectivă ca fiind „inofensivă și destul de lipsită de importanță”.
Solomon a declarat pentru MI5 că la un moment dat a simpatizat cu cauza rusă, dar acest lucru s-a schimbat odată cu pactul Molotov-Ribbentrop. Ea s-a prezentat în 1962 pentru că dorea să își descarce conștiința și pentru că dorea să îl împiedice cumva pe Philby să scrie articole care, spunea ea, erau violente împotriva Israelului.
În raportul său, Rimington, care avea să devină prima femeie director general al MI5, a pus sub semnul întrebării motivele pentru care Solomon nu s-a prezentat mai devreme. Este posibil ca ea să fi avut – așa cum susținea sora lui Solomon – o legătură emoțională cu Philby, un bărbat mai tânăr care „a făcut-o să se simtă în largul ei la sfârșitul relației cu Kerensky”.
De asemenea, este posibil ca ea să se fi aflat sub controlul serviciilor secrete rusești la acea vreme, deși Rimington a considerat că, în acest caz, Solomon ar fi avut un motiv mai convingător pentru a nu se prezenta, în afară de „scuza ei slabă”.
Cu toate acestea, nu se poate exclude faptul că rușii doreau ca Philby să dezerteze pentru a scăpa din ghearele serviciilor secrete occidentale, dar el refuza să facă acest lucru, și că povestea lui Solomon era menită să exercite mai multă presiune, astfel încât „să-l poată convinge mai ușor să dezerteze”.
A fost greu de înțeles „de ce, după ce a ținut această poveste pentru ea însăși atât de mult timp, ea a ieșit în față la momentul care pare să fie atât de în concordanță cu interesele rusești”, a spus Rimington, recunoscând că, din cauza stării mentale în declin a lui Solomon la bătrânețe, probabil că nu vor ști niciodată.