Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Scandal în Marea Britanie după ce MI5 a refuzat să investigheze legăturile unui „spion rus” cu membri din Partidul Conservator
Articole online

Scandal în Marea Britanie după ce MI5 a refuzat să investigheze legăturile unui „spion rus” cu membri din Partidul Conservator

spion

Scandal în Marea Britanie după ce MI5 a refuzat să investigheze legăturile unui „spion rus” cu membri din Partidul Conservator

MI5 a refuzat în mod repetat să investigheze dovezile conform cărora un presupus spion rus ar fi încercat să cultive influența asupra unor politicieni conservatori de rang înalt și să canalizeze fonduri rusești ilegale către partid, a afirmat un membru conservator într-o nouă plângere depusă la tribunal.

Sergei Cristo, activist al Partidului Conservator și fost jurnalist la BBC World Service, a depus o plângere la tribunal, menționând cazul după ce a discutat cu președintele comisiei parlamentare pentru informații și securitate, deputatul conservator Julian Lewis, care i-a recomandat să transmită informațiile autorităților.

Raportul comisiei privind Rusia a susținut în 2020 că serviciile de securitate au închis ochii la „dovezi credibile” ale ingerinței rusești, iar acuzațiile lui Cristo oferă noi dovezi potențial explozive care confirmă concluziile sale. Deputatul laburist Ben Bradshaw a declarat că „acuzațiile potrivit cărora serviciile de securitate au ignorat dovezile unui denunțător conservator care a expus infiltrarea rusă la cele mai înalte niveluri ale partidului sunt cu adevărat șocante” și a afirmat că „problema Rusiei din Partidul Conservator” reprezintă o amenințare continuă la adresa securității naționale a Marii Britanii.

Cristo spune că citirea raportului despre Rusia l-a făcut „să conștientizeze brusc faptul că poate povestea pe care o aveam era mai importantă decât credeam” și, la sugestia lui Lewis, i-a scris lui Cressida Dick, pe atunci comisar al poliției metropolitane.

A primit un răspuns de la comandamentul de combatere a terorismului (SO15), care a spus că nu este o problemă pentru Met și l-a sfătuit să o prezinte IPT – care supraveghează serviciile de securitate – ceea ce a făcut acum.

Acuzațiile se concentrează în jurul formării unui grup numit Prietenii conservatori ai Rusiei, în 2012, și a relației grupului cu un diplomat rus, Serghei Nalobin

În luna august a aceluiași an, ambasadorul rus, Alexander Yakovenko, a găzduit o petrecere de lansare fastuoasă pentru grup în grădinile reședinței sale din Kensington, cu invitați printre care se numărau fostul ministru al culturii, mass-mediei și sportului, John Whittingdale, și Carrie Symonds, actuala soție a lui Boris Johnson. De asemenea, guvernul rus a finanțat o excursie cu toate cheltuielile plătite la Moscova pentru un grup de membri aleși cu grijă, printre care se numără și viitorul director executiv al Vote Leave, Matthew Elliott.

Cristo spune că suspiciunile sale cu privire la Nalobin, care era prim-secretar politic la ambasadă, au fost trezite cu doi ani mai devreme, când a fost abordat de diplomat și s-au întâlnit la Carlton Club. Când Nalobin a aflat că acesta era voluntar la departamentul de trezorieri al sediului de campanie al Partidului Conservator (CCHQ), a spus că ar putea „face prezentări la companii rusești care ar dona bani Partidului Conservator”.

Alarmat de eforturile lui Nalobin și de sponsorizarea grupului de către ambasadă, Cristo l-a contactat pe Luke Harding de la The Guardian și a dezvăluit trecutul lui Nalobin și relația sa tulburătoare cu grupul. Se pare că Nalobin avea legături de familie cu agenția de spionaj FSB: tatăl său, Nikolai, a fost general KGB, printre responsabilitățile căruia se număra supravegherea lui Alexander Litvinenko, în timp ce fratele său Viktor a lucrat, de asemenea, pentru FSB.

Articolele care au rezultat au dus la demisia președintelui de onoare al organizației conservatoare Prietenii Rusiei, Sir Malcolm Rifkind, și la redenumirea grupului.

Ceea ce Cristo nu a dezvăluit niciodată până acum sunt încercările sale eșuate de a determina serviciile de securitate să acționeze

El spune că a făcut denunțul la The Guardian doar după ce încercările sale de a determina autoritățile să acționeze au eșuat. În 2011, a încercat în repetate rânduri să tragă un semnal de alarmă la MI5. După ce o primă întâlnire cu un agent subaltern nu a dus nicăieri, el i-a scris directorului general al MI5, ceea ce a dus la o nouă întâlnire cu doi agenți într-o clădire guvernamentală din Whitehall.

Cristo s-a oferit să se întâlnească din nou cu Nalobin și să îl interogheze în timp ce purta o cameră ascunsă despre modul în care guvernul rus intenționa să facă donațiile. Și această ofertă a fost refuzată și i s-a recomandat să înceteze contactul cu Nalobin.

De asemenea, și-a prezentat îngrijorările unor membri de rang înalt ai partidului, după o discuție cu cel mai faimos dezertor rus din Marea Britanie, Oleg Gordievsky, un fost colonel KGB. Gordievsky a studiat biografia lui Nalobin și i-a spus lui Cristo că el credea că acesta era un spion.

Conservative Friends of Russia a fost reinventat sub numele de Westminster Russia Forum și abia în cele din urmă s-a închis complet anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina. Între timp, Nalobin a continuat să cultive relații strânse cu parlamentari și activiști ai Partidului Conservator timp de încă trei ani, până când Ministerul de Externe a refuzat să-i reînnoiască viza.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola