Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Demascat de spionul Kim Philby ca agent MI6 se apucă de scris. Acum familia anunță că a murit la 89 de ani
Articole online

Demascat de spionul Kim Philby ca agent MI6 se apucă de scris. Acum familia anunță că a murit la 89 de ani

Scriitorul britanic John Le Carre, pe numele său adevărat David John Moore Cornwell, cunoscut pentru faimoasele romane de spionaj, a încetat din viaţă, la vârsta de 89 de ani, la Royal Cornwall Hospital, în urma unei forme de pneumonie, potrivit anunţului, din 14 decembrie 2020, al familiei sale.

„Am pierdut un mentor, o sursă de inspiraţie şi, cel mai important, un prieten. Nu vom mai vedea altul ca el”, potrivit lui Johnny Geller, director executiv al The Curtis Group şi agent literar al scriitorului timp de 15 ani.

„A fost fără dubii un titan al literaturii engleze, care a definit Războiul Rece şi a spus fără teamă adevărul autorităţilor în deceniile care au urmat”, potrivit lui Geller, citat de Agerpres.

Creatorul celebrului personaj George Smiley, ofiţer de informaţii al serviciului britanic MI6, Le Carre s-a născut la 19 octombrie 1931.

A urmat Sherborne School, din Dorset, a studiat apoi literatura germană la Universitatea din Berna (Elveţia), timp de un an (1948-1949), şi a obţinut licenţa în limbi moderne la Colegiul Lincoln de la Universitatea Oxford.

A predat Franceză şi Germană la Colegiul Eton (1956-1958), după care a îmbrăţişat, în 1959, cariera de ofiţer de informaţii al Serviciului secret britanic MI5.

În 1960, s-a transferat la Serviciul secret de informaţii externe MI6, lucrând ca secretar II la Ambasada britanică din Bonn şi ulterior în calitate de consul politic la Hamburg.

A descoperit apetitul pentru scris în timp ce se afla la post şi lucra sub acoperirea diplomatică, astfel au apărut primele trei romane ale sale care zugrăveau personajul principal George Smiley.

Părăseşte în 1964 Serviciul britanic MI6, pe fondul scandalului generat de Kim Philby, agent dublu britanic care transmisese inamicului liste ale ofiţerilor din serviciul britanic, pentru a se dedica exclusiv scrisului. Au urmat alte titluri care aveau să-l impună în literatura de specialitate drept un autor de referinţă.

Avea să declare, într-un interviu pentru The Wall Street Journal, că l-a avut drept sursă de inspiraţie şi mentor pe ofiţerul de informaţii britanic al MI5 Lord Clanmorris, care de asemenea a fost scriitor, publicând sub pseudonimul John Bingham.

Cariera sa se întinde pe şase decenii şi cuprinde 26 de cărţi publicate. Unele dintre cărţile sale au fost adaptate pentru micul şi marele ecran, cea mai cunoscută publicului fiind Tinker Tailor Soldier Spy (2011), în regia lui Tomas Alfredson, la scenariul adaptat lucrând alături de Bridget O’Conner şi John Le Carre.

Gary Oldman l-a interpretat magistral pe George Smiley. Pelicula a strâns trei nominalizări la Oscar.

The Pigeon Tunnel (2016) este o carte de memorii atipică, fiind schiţate, sub forma unor povestiri, momente marcante ale carierei şi vieţii sale.

Cea mai recentă carte a sa publicată este Agent Running in the Field (2019), povestea captivantă a lui Nat, un veteran de 47 de ani al Serviciului secret de informaţii britanic – MI6 care este chemat pentru o încă misiune într-un timp marcat de Brexit.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola