Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kim Jong Un a prezentat două noi avioane nord-coreene care arată șocant de asemănător cu dronele militare americane
Articole online

Kim Jong Un a prezentat două noi avioane nord-coreene care arată șocant de asemănător cu dronele militare americane

drone

Kim Jong Un a prezentat două noi avioane nord-coreene care arată șocant de asemănător cu dronele militare americane

Deși capacitățile exacte de luptă și de recunoaștere ale noilor sisteme sunt neclare, dezvoltarea lor și asemănările vizuale cu vehiculele aeriene americane fără pilot la bord evidențiază eforturile liderului nord-coreean Kim Jong Un de a ridica programul de drone al țării sale și de a-l imita potențial pe cel al SUA, după cum arată Insider

Fotografiile și înregistrările video de la parada militară desfășurată joi la Phenian au arătat un convoi de camioane care transportau drone care seamănă foarte mult cu Reaper, o dronă de luptă puternică și bine înarmată, capabilă să transporte până la opt rachete AGM-114 Hellfire, care poate efectua, de asemenea, misiuni eficiente de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR).

Mii de oameni pot fi văzuți stând pe margine și fluturând steaguri nord-coreene. Demonstrația a fost menită să marcheze 70 de ani de la armistițiul Războiului din Coreea – care a pus capăt la trei ani de lupte brutale, dar nu și la războiul în sine – și la ea au participat atât delegații chineze, cât și rusești, în cea din urmă fiind prezent și ministrul apărării din Moscova, Serghei Șoigu.

Coreea de Nord a publicat, de asemenea, o înregistrare video în această săptămână în care se vede o imitație de Reaper trăgând în zbor un tip nespecificat de rachetă. Aceeași filmare a prezentat cealaltă sosie a dronei – o aeronavă care părea foarte asemănătoare cu RQ-4 Global Hawk. Acest sistem neînarmat, care este semnificativ mai mare decât MQ-9, poate opera la altitudini mari și poate efectua misiuni ISR de lungă durată.

Fotografii de la o expoziție de apărare organizată la Phenian înaintea paradei au arătat, de asemenea, sosia Global Hawk ștampilată cu steagul nord-coreean pe motorul său.

Detaliile legate de cele două noi drone nord-coreene sunt puține

Nu este imediat clar cât de mult se aseamănă acestea cu cele care par a fi inspirate de la americani din punct de vedere operațional. În timp ce atât Reaper, cât și Globe Hawk s-au dovedit a fi utile în operațiunile militare americane, primul fiind folosit în mod regulat pentru misiuni de combatere a ISIS în Orientul Mijlociu, sistemele nord-coreene au fost folosite doar pentru spectacol.

Mass-media de stat KCNA s-a referit la aceste sisteme ca fiind o „dronă de recunoaștere strategică” și o „dronă de atac multifuncțională”, care au fost „nou dezvoltate și produse” pentru forțele aeriene ale țării.

Noile lansări au avut loc în mijlocul unei activități diplomatice rare pentru Kim Jong Un, care a coincis cu parada militară de profil înalt de joi. Deși Coreea de Nord comemorează aniversarea armistițiului drept „Ziua Victoriei”, elementul de conflict armat de trei ani al Războiului Coreean s-a încheiat în cele din urmă într-un impas.

Vizitele delegațiilor din Rusia și China au avut loc pe fondul unor tensiuni sporite în peninsula coreeană, subliniate de o serie recentă de teste cu rachete nord-coreene și de exerciții militare comune între SUA și Coreea de Sud. Săptămâna trecută, submarinul nuclear cu rachete balistice din clasa Ohio USS Kentucky a sosit în Coreea de Sud, marcând astfel prima dată în ultimele decenii când un submarin american dotat cu arme nucleare a acostat în această țară.

Între timp, presa de stat a declarat că Shoigu și Kim au discutat despre probleme de securitate regională și internațională, iar șeful apărării de la Moscova chiar i-a oferit dictatorului nord-coreean o scrisoare din partea președintelui rus Vladimir Putin. Coreea de Nord este una dintre puținele țări care sprijină invazia în curs a Kremlinului în Ucraina, deși Phenian a negat afirmațiile SUA potrivit cărora ar fi trimis arme armatei Moscovei.

Printre armele pe care Kim le-a arătat delegației ruse aflate în vizită se numără racheta balistică intercontinentală (ICBM) nord-coreeană Hwasong-18 cu combustibil solid, o rachetă cu capacitate nucleară care poate lansa focoase nucleare la ținte aflate la mii de kilometri distanță și care reprezintă o realizare notabilă pentru programul de dezvoltare a armamentului nord-coreean.

Armele cu combustibil solid tind să reprezinte o amenințare mai mare decât sistemele cu combustibil lichid, deoarece acestea pot fi alimentate din timp și apoi lansate fără niciun avertisment. Rachetele cu propulsie lichidă, între timp, pot fi alimentate în siguranță doar chiar înainte de lansare, în poziție verticală. Acest lucru creează un proces logistic intens și de lungă durată, care poate lăsa armele vulnerabile la atacuri preventive, deoarece sunt vizibile în mod deschis pentru mai mult timp.

Phenian a dezvăluit pentru prima dată proiectul pentru Hwasong-18 în cadrul unei parade organizate în luna februarie pentru a marca 75 de ani de la înființarea armatei de război a țării, iar până acum a testat racheta de două ori, cel mai recent test având loc la începutul acestei luni. Deși rachetele ICBM anterioare erau alimentate cu combustibil lichid, lucrările din ultimii ani au indicat o orientare spre utilizarea sistemelor cu combustibil solid.

Coreea de Nord nu a mai efectuat un test nuclear din 2017, dar rămâne hotărâtă să se numere printre puterile nucleare ale lumii, în pofida presiunilor și preocupărilor internaționale pe scară largă. Testele s-au concentrat mai mult pe sistemele de livrare, spre deosebire de focoase, totuși.

„Statele Unite condamnă ferm RPDC pentru testul său cu o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune”, a declarat Casa Albă într-o declarație după testul din iulie, referindu-se la numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

Registration

Aici iti poti reseta parola