Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Istoria Khopesh-ului, sabia egipteană antică ce a ajutat la construirea unui imperiu
Articole online

Istoria Khopesh-ului, sabia egipteană antică ce a ajutat la construirea unui imperiu

khopesh

Khopesh a apărut pentru prima dată în Sumer, în secolul al III-lea î.Hr., dar nu a marcat istoria până când nu a fost adoptată de Noul Regat al Egiptului antic, aflat în plină expansiune.

Istoria Khopesh-ului, sabia egipteană antică ce a ajutat la construirea unui imperiu

De-a lungul istoriei, momentele cheie ale descoperirilor au propulsat omenirea mai departe pe drumul său evolutiv. Fie că vorbim despre Epoca de Piatră, Epoca de Bronz și Epoca de Fier, toate aceste epoci au marcat apariția unor serii de invenții semnificative care au redefinit modul în care oamenii interacționau, fie cu lumea din jurul lor, fie între ei.

De exemplu, crearea primelor unelte agricole a permis oamenilor să cultive pământul. Nu mai era necesar să se aventureze în sălbăticie în căutarea plantelor pe care să le culeagă sau a animalelor pe care să le vâneze.

De asemenea, crearea diferitelor tipuri de arme, pe măsură ce ne apropiam de sfârșitul Epocii Bronzului și intrăm în Epoca Fierului, le-a permis oamenilor să se ucidă mai eficient unii pe alții. Acest lucru a dus la apariția unor imperii întinse, cum nu mai văzuse lumea până atunci.

Un prim exemplu al modului în care o armă poate contribui la schimbarea cursului istoriei a fost khopesh, o sabie folosită în Egiptul antic care a permis imperiului în devenire să înflorească.

Originile khopesh-ului

În timp ce khopesh-ul a fost legat istoric de Egipt în jurul anului 1500 î.Hr., originile sale datează de aproximativ 1.000 de ani și dintr-o zonă complet diferită: Sumer, în mileniul al treilea î.Hr.

Potrivit Ancient Origins, în ciuda faptului că este considerat pe scară largă o sabie, khopesh a evoluat din topoare de cupru din epoca bronzului timpuriu. Topoarele serveau unor scopuri care nu implicau lupta, dar erau folosite și ca arme atunci când era nevoie. Problema era că materialul principal, cuprul, era un metal destul de slab, iar civilizațiile antice erau foarte limitate în ceea ce puteau confecționa.

Procesele metalurgice necesare pentru fabricarea săbiilor făceau ca acest material să fie nepotrivit

Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii au ajuns să includă bronzul, un aliaj de cupru și staniu, în lucrările lor, s-au deschis noi posibilități.

Metalul mai robust era mult mai potrivit pentru a rezista la procesul delicat de modelare și forjare a unor unelte mai avansate. Dintr-o dată, oamenii nu se mai limitau la vârfurile mici ale sulițelor și topoarelor, ci puteau crea bucăți lungi de bronz, ascuțite până la o muchie pentru a crea o lamă.

Sumerienii antici probabil că au confecționat mai întâi khopesh-ul pentru a fi multifuncțional – forma sa curbată îi permitea să taie sau să împingă. În primii ani de utilizare a khopesh-ului, armura corporală nu era făcută pentru a rezista la o astfel de tăietură. Cu timpul, însă, khopesh-ul s-a dovedit a fi o armă formidabilă.

Anumite rude ale khopesh-ului au văzut lama nu doar curbată, ci o formă aproape în întregime sub aspectul unei seceri. Această formă îi permitea celui care o mânuia să împingă spre un inamic, să-i agațe scutul și să i-l smulgă dintr-o singură mișcare fluidă. Versatilitatea sa o făcea cu atât mai mult o armă înfricoșătoare în luptă.

Arma unică ajunge în Egipt

Pe măsură ce această armă avansată a crescut în popularitate, ea s-a răspândit în toate regiunile Levantului mediteranean, cuprinzând coasta mediteraneană a Orientului Mijlociu până în Turcia de astăzi, ajungând în cele din urmă la orașele-state canaanite. Deși a ajuns în Egiptul antic abia în jurul anului 1550 î.e.n., a devenit rapid o armă preferată în timpul perioadei emergente a Noului Regat.

Potrivit Enciclopediei, khopesh a servit atât ca armă militară versatilă, cât și ca simbol al puterii regale. A fost o armă populară și a apărut printre reprezentările multor conducători egipteni, printre care regina Nefertiti și, mai celebru, faraonul Ramses al II-lea, înfățișat mânuind un khopesh în luptă.

De asemenea, khopesh a îndeplinit numeroase roluri ceremoniale în Egiptul antic. Într-un templu dedicat lui Hatshepsut din Deer el-Bahri, de exemplu, există portrete ale unor soldați, fiecare dintre ei mânuind un khopesh. Cu toate acestea, acestea erau probabil imitații din lemn ale sabiei de bronz folosite în timpul funeraliilor faraonului.

Pe lângă utilizările sale mai reverențioase, există, de asemenea, diverse reprezentări ale khopesh-ului folosit pentru a dezmembra prizonieri și a-i răni pe condamnați.

khopesh

Impactul de durată al khopesh-ului

Deși nu se poate atribui khopesh-ului singurul merit pentru ascensiunea Noului Regat al Imperiului egiptean în timpul Epocii Bronzului târziu – au existat numeroși factori care au contribuit la acest lucru – sabia pare să fi oferit, într-un fel, un avantaj tactic militarilor.

Utilitatea elementelor de design ale khopesh-ului este evidențiată și de apariția unor tipuri similare de arme în diverse alte culturi de pe glob. Potrivit Sword Scholar, grecii au folosit o sabie cunoscută sub numele de kopis timp de secole.

Khopesh a fost folosit și de hitiți, un grup antic care a fondat un imperiu în Asia Mică și Siria și care a luptat frecvent împotriva egiptenilor.

În altă parte, în regiunile din Africa Centrală și de Est, cercetătorii au găsit dovezi ale existenței altor lame similare cu khopesh. În Burundi și Rwanda, arheologii au descoperit pumnale în formă de seceră comparabile cu khopesh. Cu toate acestea, nu este foarte clar dacă aceștia au moștenit această tradiție de fabricare a lamei din Egipt sau au descoperit modelul în mod independent.

De asemenea, săbii și pumnale asemănătoare cu khopesh au fost descoperite și în sudul Indiei și în unele părți ale Nepalului.

Oricum ar fi, khopesh a avut un impact monumental asupra culturii și dezvoltării Egiptului antic, permițând Imperiului egiptean să rămână suveran pentru o perioadă îndelungată. Faptul că modelul s-a răspândit atât de mult în diverse culturi indică faptul că era o unealtă și o armă eficientă și căutată.

Ascensiunea Noului Regat al Egiptului nu poate fi atribuită exclusiv khopesh-ului. Cu toate acestea, este fascinant să vezi cum un obiect aparent minor poate contribui la influențarea cursului istoriei.

Registration

Aici iti poti reseta parola